Kaikki jutut

Kyinen kevät

Julkaistu 1.3.2023

Tuhansia tunteja metsiä koluten ja siltikin olemme vuosien varrella nähneet alle 10 käärmettä. Keväällä 2022 päätimme ottaa vihdoin ”kyytä hännästä” ja sukeltaa kaikkiin mahdollisiin koloihin, joista voisimme niitä löytää. Jokainen sopiva päivä maaliskuun puolesta välistä eteenpäin aina kesäkuun alkuun saakka pyhitettiin käärmeen metsästykseen. Lue lisää

Pieniä tarinoita Pyhtäältä, lukijoidemme lempipaikat

Julkaistu 28.5.2022

Pyhtäällä on jokaiselle jotakin, paitsi ehkä kiihkeästä suurkaupungin sykkeestä elävälle täällä näivettyy tylsyyteen. Pyysimme lukijoiltamme tarinoita, kuvia tai vaikkapa ihan vain lempipaikan Pyhtäältä. Lue lisää

Valkmusan kansallispuisto, Ultimate

Julkaistu 10.12.2021

Kuten jutun otsikkokin kuvailee, pyrimme tässä jutussa kertomaan Valkmusastamme lähes kaiken. Edessänne on siis perheemme kokoelma vuosien varrella otettuja kuvia, videoita ja tarinoita sekä tietenkin kaikki vinkit monipuoliseen Valkmusakokemukseen kaikkina vuodenaikoina. Lue lisää

Makkarsaari, Jonakorpi

Julkaistu 28.11.2020

Ihan huima paikka löytyi tänään! Makkarsaari. Vaikka se onkin ollut saari viimeksi noin 5000 vuotta sitten, seikkailunhaluisille löytyy täältä tutkittavaa pitkän päivän iltaan saakka. Luolia, kivikautista asutusta, kaunista metsää ja sieniä nyt ainakin alkajaisiksi. Lue lisää

Strukankalliot, Struka

Julkaistu 5.9.2020

Strukankallioiden rautakautiset röykkiöhaudat ovat yksi merkittävimpiä arkeologisia löytöjä Kymenlaaksossa. Alueella on nimittäin Kymenlaakson ensimmäinen löydetty rautakautinen hautaröykkiö ja se löydettiin vasta vuonna 1989 paikallisen maanviljelijän toimesta. Lue lisää

Lovisteinin lenkki, Kiviniemi

Julkaistu 21.8.2020

Lovisteinin lenkki on lyhyehkö karttaan merkitty reitti teille, jotka haluatte hieman vaihtelua tuttuihin lenkkeilymaisemiin. Tämän reitin voit toki hurauttaa myös maastopyörällä. Lue lisää

20 uimapaikkaa Pyhtäällä

Julkaistu 19.6.2020

Pyhtää on niin paljon muutakin kuin Huutjärvi. Siis todella muutakin kuin SE järvi. Reissuillamme olemme löytäneet lukuisia ihania ja vieläkin ihanampia uimapaikkoja. Rantoja. Rantakallioita. Hiekkarantoja. Laitureita ja rantapusikoita. Tervetuloa tutustumaan 20 pyhtääläiseen uimapaikkaan. Lue lisää

Hevossaari, Itä-Vastila

Julkaistu 11.5.2020

Tämä on minijuttu pikkuruisesta piknik-paikasta Kymijoen varrella. Toisinaan tarvitaan vain hieman jotain muuta kuin se oma takapiha ja hiiligrilli. Tässä jutussa piipahdamme siis eväsretkelle Kymijoen rantapenkereelle, keskelle kaunista suomalaista luontoa. Lue Lisää

”Inkatemppeli”, Kiviniemi

Julkaistu 13.2.2020

Tolkuton pimeys ja jatkuva sade alkoivat rassata meitä reppureissulaisia ja jotain oli keksittävä. Mielellään heti. Otettiin reissukoira Deri mukaan ja suunnaksi Kiviniemi. Ihan vaan huvikseen, sen suurempia suunnittelematta. Tämä on minijuttu merenalaisesta Inkatemppelistä. Lue lisää

Vaskovuolle, Vastila

Julkaistu 2.1.2020

Aamun pikavalinnassa arpa osui Vaskovuolteen kohdalle. Kartta ei paljoakaan luvannut, mutta sinnepä silti suunnattiin. Aikaa oli tänään käytettävissä vain vähän, mutta löydettiinpä paikka jonne on ihan pakko palata vielä uudestaankin. Lue lisää

Tarpojan Taival, Valkmusan vaellusreitti

Julkaistu 13.9.2019

Tarpojan Taival on vaellusreitti, jota olemme Jannen kanssa etsineet, suunnitelleet ja ennen kaikkea haaveilleet jo useamman vuoden ajan. Reitti yhdistää Moronvuoren päivätuvan ja lintutornin yhdeksi kokonaisuudeksi. Lue lisää

Versso, Verssonkangas

Julkaistu 6.9.2019

Pyhtäältähän näköjään löytyy näitä aarteita ihan joka niemestä ja notkosta! Hiekkarantaa löytyy satoja metrejä, rantalentiskenttä, vuokramökit ja -saunat ainakin näin alkajaiseksi. Maisema aukeaa molempiin suuntiin, toiseen aavana merenä ja toiseen mustikkametsänä silmänkantamattomiin. Lue lisää

Kaunissaari, Pyhtää

Julkaistu 11.8.2019

Kaunissaaremme on ehdottomasti Pyhtään tunnetuin ja samalla tuntemattomin aarre. Tunnetuin siksi, että sinne matkustaa vuosittain tuhansia matkailijoita nauttimaan saaristotunnelmasta niin omilla veneillä kuin yhteysaluksillakin. Tuntemattomin siksi, että monikaan ei tiedä saaren olevan pyhtääläistä antia. Lue lisää

Punaiset kivet, Pyhtää

Julkaistu 25.7.2019

Punaiset kivet. Mysteeri Pyhtään tapaan. Jo useamman vuoden olemme miettineet päämme puhki, kuka tai mikä nuo punaiset kivet toi moottoritien laitaan? Lue lisää

Laguunit, Jonakorpi

Julkaistu 1.7.2019

Jonakorven Laguunit ovat vanhat ja käytöstä poistetut Ruduksen hiekkakuopat. Alueella pohjavesi nousee kaivettuihin hiekkakuoppiin ja luo lämpimän uimapaikan kaikille vilukissoille. Lue lisää

Degerbergetin luolat, Länsikylä

Julkaistu 1.7.2019

Degerbergetin laelta ei juurikaan näy kauniita maisemia, mutta me menimme sinne etsimään luolia. Lue lisää

Strukan sulut, Struka

Julkaistu 15.5.2019

Strukan sulut ovat Suomen ainoat käsikäyttöiset merisulut, joten Pyhtäälläpä saa käyttää sulkulaitteita, joihin ei missään muualla Suomessa törmää. Lue lisää

Retkeilyn talvivarusteet

Julkaistu 8.3.2019

Tässä jutussa kerromme millaisilla vaatteilla ja tarvikkeilla saat retkeilystäsi nautittavampaa ja millaisilla selviät, kaikesta huolimatta, ihan loistavasti. Lue lisää

Kokkovuori, Siltakylä

Julkaistu 4.1.2019

Siltakylän Kokkovuori on ehkäpä Pyhtään helpoiten saavutettavissa oleva näköalapaikka. Näköalat eivät silti kalpene vaikeammin saavutettaville maisemillemme. Lue lisää

Gamla Hinkaböle, Munapirtti

Julkaistu 16.10.2018

Eräänä sateisena lokakuun päivänä olimme sopineet treffit Johan Ståhlin kanssa Gamla Hinkaböleen. Kotiseutumuseon pihalta löytyi rakennuksia 1700-1800 -lukujen taitteesta sekä upea, yli 150-vuotinen tuulimylly. Lue lisää

Salainen suolampi, Kananiemensuo Valkmusa

Julkaistu 30. syyskuuta 2018

Blogimme 2v-juhlavaellus suuntautui salaiselle suolammelle, keskelle Valkmusaa. Syyskuu helli meitä ja aivan viimeisillekin päiville riitti aurinkoa ja suhteellisen lempeää tuulta. Mukaamme lähti 5 urheaa naista ja tietenkin reissukoiramme Deri. Lue lisää

Kuussaari, Äyspäänselkä

Julkaistu 7. elokuuta 2018

Paahtavan kuuma heinäkuinen päivä ajoi meidät pienelle veneajelulle. Silokalliot aivan rannassa, erityyppiset metsät sekä jäkäläiset kalliot keskemmällä tekevät pienestä saaresta kiintoisan koko päivän retkikohteen. Lue lisää

Lovisteinin virkistysalue, Kiviniemi

Julkaistu 26. heinäkuuta 2018

Helteiset kesäpäivät ovat parhaita vilpoisan merituulen hulmutessa hiuksissa. Lovisteinin virkistysalue on isohko hiekkaranta, jonka retkeilyarvoa nostaa myös kaunis kankainen metsämaasto. Rantahiekka oli hehkuvan kuumaa ja vesikin lähinnä kylpyveden lämpöistä. Lue lisää

Ampiaisen syntymä

Julkaistu 15. heinäkuuta 2018

Puuliiteriimme olivat ampiaiset tehneet ison pesän. Kun puukasaa oli purettu hieman ja alta paljastui pesän rakenteet, toi Janne niitä pala kerrallaan meille muillekin nähtäväksi. Valmis ampiainen siellä leikkasi vahvoilla leuoillaan tietään ulos. Lue lisää

Peltolanmäki Highland -tila, Heinlahti

Julkaistu 5. kesäkuuta 2018

Peltolanmäki Highland -tila sijaitsee keskellä asutusta, aivan tiheän omakotialueen reunamilla. Moni lähellä asuva ei edes tiedä, että naapurina laiduntaa lähes 60 päinen ylämaankarja. Ja mitkä maisemat niillä onkaan hoidettavanaan! Lue lisää

Skitunäsin virkistysalue

Julkaistu 21. toukokuuta 2018

Skitunäsin virkistysalue on ihana, pieni ranta, keskellä ”ei mitään”. Rannassa oli runsaasti meren tuomaa kaislikkoa, mutta muuta roskaa ei juurikaan ollut. Ihmeen siisti ranta siis! Metsäpolkua pitkin pääsee juurenkolosta pulppuavalle lähteelle. Lue lisää

Munasuo, Valkmusa

Julkaistu 15. helmikuuta 2018

Munasuolla oli tasaista vaaleanharmaata joka suuntaan. Horisontin reuna hämärtyi, vaikka etäisyydet eivät olleet kovin pitkiä. Matkaan lähdettiin lumikengillä. Harmaasta kelistä huolimatta, ison suon rauhallinen tyhjyys oli retken arvoinen. Lue lisää

Planeetta Pöö, Jonakorpi

Julkaistu 20. tammikuuta 2018

Vuoden 2018 ensimmäinen reissujuttumme on suunnattu erityisesti kaikille lapsille ja himppusen hassuille aikuisille. Jonakorven hiekkakuopille loimme planeetta Pöön yhdessä päivässä. Kolasimme jään puhtaaksi ja pimeän tullen kaikki oli sopivasti valmista. Lue lisää

Koivuviikki, Tammijärvi

Julkaistu 17. lokakuuta 2017

Koivuviikki löytyy Tammijärven itäiseltä rannalta, Korkiakallion reunamalta. Maasto on kallioista mustikkametsää ja kalliojyrkänteen päälle johtavaa polkua pitkin löytää komean paikan tähyilyyn yli Tammijärven. Lue lisää

Sarvenniemi, Äyspäänselkä

Julkaistu 8. lokakuuta 2017

Aivan hullua, mutta Pyhtään itäisimpään kolkkaan kävellään Kotkan Santalahdesta. Sarvenniemi löytyy pienen ja kapean niemen kärjestä. Rantaviivasta kauimmaiselle kivelle kömpiessäni tuntui kuin olisin ollut jollain pikkusaarella, kaukana aavalla merellä. Lue lisää

Kokkovuori ja Santoinvuoret, Heinlahti

Julkaistu 26. syyskuuta 2017

Olemme käyneet Kokkovuorella useita kertoja. Kokkovuori löytyy Äyspäänrannalta, kauniit silokalliot kohti Suursaarta ja avomerta levittäytyen. Maisema vaihtuu vuodenaikojen mukaan ja kerta toisensa jälkeen löytyy jokin uusi kallionkolo tutkittavaksi. Lue lisää

Tarkjärvi ja Hirvijärvi, Kymijoki, Valkmusan pohjoispää

Julkaistu 25. elokuuta 2017

Kanoottiin lastattiin Hirvivuolteella iso kasa eväitä, 20 litraa vettä tasapainottamaan kanoottia, poika ja reissukoira Deri. Tarkjärvi on suojaisa salajärvi aivan Valkmusan pohjoisella reunalla.Vinkkinä reitille ovat puut, jotka kasvavat kahden puolen pientä kaislikkosyvennystä. Tämä on aivan ihana paikka! Lue lisää

Savukosken silta, Ahvenkoski

Julkaistu 7. elokuuta 2017

Olemme käyneet Savukoskella useita kertoja ja hyvin harvassa ovat vastaantulijat olleet. Toisinaan sillalla istuskelee nuoripari ihailemassa auringonlaskua tai rannalla joku taiteilija maalailee maisemaa kankaalleen. Lue lisää

Pakkausmuseo, Stockfors

Julkaistu 5. heinäkuuta 2017

Pyhtään Stockforsissa toimiva pakkausmuseo on jäänyt monelle pyhtääläiselle hieman vieraaksi. Päivi ja Reino Uusitalon hankkeena pakkausmuseon historia linkittyy läheisesti myös koko Stockforsin historiaan. Lue lisää

Kymijoki, Stockforsista Strukan suluille

Julkaistu 2. heinäkuuta 2017

Puut kaartuvat pitkälle joen ylle ja tunnelma on Kymijoella kuin Amazonin sademetsässä. Stockforsin kohdalla on joen varrella pitkän matkaa nähtävissä vanhoja puuhiomon aikaisia rakennelmia. Meloessa kiire jää rannalle. Lue lisää

Lamminsuon suolampi, Valkmusa

Julkaistu 25. kesäkuuta 2017

Valkmusan kansallispuisto on niin paljon muutakin kuin vain pitkospuiden osoittama kulkureitti. Löysimme kartalta pienen suolammen, aivan Valkmusan lounaiskulmasta ja päätimme viettää juhannusaaton suolammen reunalla, suopursuja nuuskien. Lue lisää

Antinranta, Haavisto

Julkaistu 13. kesäkuuta 2017

Idyllinen Antinranta löytyy piiiitkän ja mutkittelevan hiekkatien päästä, Tammijärven pohjoisrannalta, Kymijoen varrelta. Laitureita on kaksi, hiekkarantaa vallan sopivasti, nurmi ja heinikkoaluetta runsaasti ja nuotiopaikkojakin useampi. Lue lisää

Pyhtään lintuhoitola, Kirkonkylä

Julkaistu 25. toukokuuta 2017

Pyhtään lintuhoitola on osa loukkaantuneiden luonnonvaraisten eläinten hoitoverkostoa. Hoitolan ulkotarhalle on vapaa pääsy ja siellä voit käydä katsomassa Piippa-kurjen lisäksi mm. joutsenia, hanhia, lokkeja, pöllöjä ja puluja. Ihan lähietäisyydeltä, nokat vastakkain. Lue lisää

Jättimäinen siirtolohkare, Kirkonkylä

Julkaistu 24. huhtikuuta 2017

Tätä jättiläistä ei ole muuten edes merkattuna karttoihin, niin piilossa se on ollut! Pyhtään alueella on runsaslukuisena niin yksittäisiä jättiläisiä kuin siirtolohkareryhmiäkin. Lue lisää

Munakallio, Siltakylä

Julkaistu 22. huhtikuuta 2017

Aivan Siltakylän keskustan liepeillä piileksii mainio retkikohde, Munakallio. Kallion laelta on parhaimmat näkymät länteen ja luoteeseen, puiden ylitse kauas Länsikylän pelloille. Lue lisää

Lovisteininvuoren luolat, Kiviniemi

Julkaistu 18. maaliskuuta 2017

Lovisteininvuorella on ainakin parikymmentä erikokoista luolaa. Joihinkin luoliin mahtuu aikuinen mies kepeästi jopa seisomaan ja suurin osa on sitten sellaisia, joihin mahtuvat vain pienemmät luolaseikkailijat. Täältä löytyy todella pitkiä ja pelottavia onkaloita. Lue lisää

Flakanäs, Tuuski

Julkaistu 1. maaliskuuta 2017

Flakanäsin ranta on luokiteltu luonnon monimuotoisuuden kannalta tärkeäksi alueeksi. Rannan grillikatos, merelle ulottuva hiekkasärkkä ja upean männikön verhoama ranta tarjoavat hienon retkikohteen läpi vuoden. Lue lisää

Hirvikoski, Vastila

Julkaistu 21. helmikuuta 2017

Hirvikoskella vesi on avoinna läpi vuoden ja rantakalliolta löytyy paikka evästelylle ihan mihin aikaan vuodesta tahansa. Kesällä joukkoon liittyvät kalastajat ja muutaman kerran olemme nähneet kuinka melojat kesyttävät kuohuja kajakeillaan. Lue lisää

Mun Metsä

Julkaistu 24. tammikuuta 2017

Tähän juttuun on kerätty kuvia useista metsistä Pyhtään alueelta. Eri vuodenajat kertovat eri tarinaa. Lue lisää

Hattarinkoski, Puntinsaari

Julkaistu 13. marraskuuta 2016

Reissukoiramme Deri alkoi pikkuhiljaa väsyä, joten osan matkasta oli tarjolla sylikuljetus. Puntinsaari tarjoaa rauhallisen ja syrjäisen retkeilymaaston Kymijoen varrella. Nimestään huolimatta, tänne pääsee maateitse. Lue lisää

Tröllberget, Hinkapyöli

Julkaistu 6. marraskuuta 2016

Tröllbergetin laelta on upeat maisemat kohti Loviisaa.  Tämä, ei edes niin pieni vuori, on kiva seikkailupaikka talvellakin. Maasto on vaihtelevaa ja aika helppokulkuista. Jyrkkiä pudotuksiakin on, mutta ne huomaa ajoissa jos vain kulkee silmät avoinna. Lue lisää

Kananiemensuo, Valkmusan kansallispuisto

Julkaistu 24. syyskuuta 2016

Suolla on yhtä monet kasvot kuin on kulkijoitakin. Jokainen katsoo sitä eri tavalla, vuodenajasta riippuen. Lähdimme matkaan auringon jo laskiessa, mukanamme taskulamppu ja hurjasti rohkeutta. Halusimme löytää suolla asuvat Usviaiset. Lue lisää

Högberget, Munapirtti

Julkaistu 2. syyskuuta 2016

”Maailman laita”. Siltä se ainakin tuntuu. Kunhan kiipeämisen aiheuttama hengästyminen hieman hellittää, voi avata silmänsä ja ihastella maisemia aina Suursaareen saakka. Edessä aukeaa meri ja Pyhtään ulkosaaria silmänkantamattomiin. Lue lisää

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s