Pakkausmuseo, Stockfors

Pyhtään Stockforsissa toimiva pakkausmuseo täyttää ensi vuonna 20 vuotta. Tästä huolimatta, museo on jäänyt monelle pyhtääläiselle hieman vieraaksi. Päivi ja Reino Uusitalon hankkeena pakkausmuseon historia linkittyy läheisesti myös koko Stockforsin historiaan.

Vuonna 1997 Reino Uusitalo hankki Stockforsin alueen omistukseensa. Kunnostaminen aloitettiin Patruunantalosta ja tuotantotiloista. Samoihin aikoihin aloitettiin myös tulevan pakkausmuseon rakennuksen remontti.

Pakkausmuseon päärakennus oli ollut 10 vuotta heikolla huolenpidolla. Ennen rakennuksen kunnostusta, se oli palvellut kunnan harrastetiloina. Rakennuksessa tehtiin mittava remontti vanhaa kunnioittaen, ja avajaisia vietettiin elokuussa 1998.

Pakkausmuseo tarjoaa huikean läpileikkauksen menneiden vuosikymmenten pakkaustaiteeseen. Pakkausmuseon päärakennuksen tiloissa on esillä kotimaisia pakkauksia ja paperituotteita. Hyllyille on aseteltu herkullisesti rasioita, purkkeja, pakkauksia, lehtiöitä, etikettejä, painopapereita, kääreitä, tauluja, kirjelehtiöitä ja monen monta erilaista tuotetta.

Ei ole ihme, että pikkupojat ja tytöt (ja kenties myös vähän vanhemmat) keräsivät ennen tulitikkurasioiden kansia. Niin koristeellisia ja taidokkaita ne olivat. Monet tuotteet ovat siltä ikäkaudelta, että 70-luvulla syntyneillä ei ole niistä muistikuvaa. Mutta on joukossa myös yhä olemassa olevia brändejä ja sellaisia, joita on tullut vastaan mummolan vinttejä ja aittoja tutkiessa. Mm. Kiss Kiss -makeisen vanhat käärepaperit näyttävät kerrassaan upeilta ja sitä yllättyy kuullessaan, että makeisen valmistus on aloitettu jo vuonna 1897!

Aurinkoisena heinäkuun päivänä Päivi Uusitalo kierrätti meitä museon tiloissa. Päivin mukaan yksi syistä pakkausmuseon perustamiseen oli halu säilyttää pakkausten historiaa. Uusitalot ja Pyroll-konserni pakkausten valmistajina ovat nähneet pakkausmuseon tehtävän tärkeänä.

Pakkausmuseon tuotteista merkittävä osa on hankittu yksityiseltä keräilijältä Veli Koskelta. Veli Koski asuu nykyisin Keuruulla vanhalla rautatieasemalla, ja hän on edelleen innokas keräilijä. Veli Kosken rautatieasemasta voi lukea lisää hänen FB-sivuiltaan täältä. Pakkausmuseon tuotteita on vuosien myötä täydennetty lahjoituksin sekä oman hankinnan ja keräilyn kautta.

24-DSC05219

Päiviltä kysyttäessä, mikä häntä kiehtoo vanhoissa etiketeissä ja pakkauksissa, niin hän vastaa olleensa aina kiinnostunut vanhoista tavaroista. Päivin äidin kotipaikalla Valkealan Tuohikotissa, Päivin lempipaikka oli nimittäin vintti, jolta saattoi löytää hienoja aarteita. Kotiliesi-lehteä tuli luettua myös ahkerasti. Päiville keräily on myös rakas harrastus ja tämän harrastuksen myötä hänelle on kertynyt mm. bambiaiheista keramiikkaa. Tämä kokoelma käsittää yli 60 figuuria Arabialta ja Kupittaan Savelta.

Pyhtään pakkausmuseossa on Pyrollin tuotteiden lisäksi myös muita pyhtääläisiä tuotteita. Pyhtään Osuusmeijeri toimi Siltakylässä nykyisen kunnantalon naapurissa, Sillankaaren kiinteistössä vuosina 1915-1965. Sieltä sai mm. Päivin esittelemää Herkku Piimää.

Pakkausmuseon kokonaisuuteen kuuluu myös upea talli. Talli on toiminut Stockforsin puuhiomon aikana lepopaikkana alueen työhevosille. Remontin yhteydessä 1990-luvun lopussa, rakennus uusittiin täydellisesti kivijalasta ylöspäin. Tallin vintillä on ollut esillä mm. Vaasasta tuotu lelunäyttely. Vintillä on esillä myös ulkomaalaisia pakkaustuotteita ja tuotteita, jotka laajentavat päärakennuksen näyttelyä.

Tulevaisuudessa Päivin  toiveissa on, että alueen positiivinen kehitys jatkuisi ja Kirkonkylän seutu saisi elämään lisää vireyttä. Hän toivoo lisäksi, että pakkausmuseo ja sen kuvaama historia säilyisivät myös jatkossa kaikkien nähtävillä.

Pakkausmuseo on avoinna vain heinäkuun ajan ja tällöinkin vain sunnuntaisin klo 12:00 – 16:00, osoitteessa Harjuntie 111, Pyhtää.

Tervetuloa ihastelemaan vanhoja aarteita!

– Janne

 

Laitan minäkin vielä ihan muutaman sanasen pakkausmuseon aarteista. Olin haltioissani kaikesta siitä värikylläisyydestä ja kauniista kuvioista purkkien ja purnukoiden kyljissä. Päivin kauniisti ja taidolla esille laittamat kokonaisuudet tuovat mieleen herkullisen karkkikaupan. Ihan ilman kaloreita! Silmät ahmivat kauniita paketteja, mutta ähkyä ei tule. Kannattaa kokeilla.

Pakkausmuseossa sekä vintillä on niin paljon katseltavaa, että juuri kun ajattelin kiertäneeni tarpeeksi, huomasin jossain hyllyn reunalla jotain uutta ja ihanaa tutkittavaa ja kierroksesta ei ollut tulla loppua.

Vanhoja rakennuksia ja entisajan kauniisti, pakkauksia myöten, tehtyjä tavaroita ihailevana, huomasin kokevani ainakin tallikateutta tallin vintin upeasti entistetystä arkkitehtuurista. Lisäksi Päivin ja Reinon uskomaton työ tavaroiden löytämiseksi ympäri maata on kyllä ihailtavaa. Kokonaisuus on upea. Kiitos Päivi kun kierrätit meitä.

-Saara

Pakkausmuseoon löydät Google mapsin linkistä täältä. Ennen Patruunantalon pihaan kääntymistä Harjuntien reunaan jää alla olevan kuvan mukainen levennys. Levennykseen voi jättää auton. Levennyksestä lähtee pieni polku kohti punaista matalaa pakkausmuseon päärakennusta.

pakkausmuseo-stockfors-pysakointi

Lisää parkkitilaa löytyy myös. Kirkonkylältä päin tultaessa, käännytään Pakkausmuseon jälkeen heti vasemmalle Patruunantalon portista, ja pysäköidään alla olevan kuvan mukaisesti hiekkakentän reunaan (alla olevan kuvan, ylempi pysäköinti-merkki).

pysakointi-pakkausmuseo

 

 

2 thoughts on “Pakkausmuseo, Stockfors

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s