Työkalut seikkailuun

Maastokartat

maastokartat

Androidille saatava maastokartta-sovellus, josta löytyvät loistavasti skaalautuvat kartat. Tällä sovelluksella näkyy myös oma sijainti kartalla. Myös ilmaisversiolla voi tallentaa omia suosikkikohteita. Loistosovellus.

Kansalaisen karttapaikka

mml_200_202.png

Maanmittauslaitoksen karttapalvelu. Tällä ohjelmalla saa selville kiinteistöjen rajat ja tunnukset.

Web: kansalaisen.karttapaikka.fi
Maanmittauslaitoksen edullinen palvelunumero: 029-530 1110

Suomessa asuinrakennuksen pihan suhteen noudatetaan kotirauhan suojaa ja hallinnanoikeutta. Eli kenenkään pihalle ei saa mennä ilman lupaa. Pihan määritelmä on hieman hutera, yleisesti pihan tunnusmerkkejä ovat mm. aitaus ja hoidettu piha-alue. Piha-aluetta ei voi kuitenkaan ulottaa naapurin puolelle. Eli jos tietää missä kiinteistön raja kulkee, se auttaa hahmottamaan, missä voi maastossa liikkua. Myös asumattomilta taloilta puuttuu kotirauhan suoja, mutta on hyvä muistaa, että kesämökeillä sellainen luonnollisesti on, vaikkeivat asukkaat olisikaan paikalla 😀

Onhan tietysti mahdollista, että henkilö omistaa kiinteistön, jossa asunto sijaitsee, sekä viereisen, rakentamattoman kiinteistön. Jos tällöin kuljetaan rakentamattoman kiinteistön kautta kuitenkin aivan talon vierestä, en osaa sanoa, että rikotaanko tällöin asukkaan kotirauhaa. Lisäksi on sitten vielä asemakaava-alueet kaupungeissa, joissa on omia määräyksiä ja asetuksia. Selkeillä asuinalueilla tällaisia kulkemisongelmia harvoin myöskään on. Asuinrakennusta sivuaa yksi tai useampi tie, jolla voi kulkea ja pihat ovat usein aidattuja. Tällöin harvalle tulee mieleen hypätä naapurin ruusupenkkiin, ihan vain huvin vuoksi. Tiheämmän asutuksen ulkopuolella tulee juuri näitä ongelmia, kun miettii, että talo on tuossa, että voikohan tuon talon vieressä olevalle kalliolle joen rantaan mennä napsimaan kuvia.

Tällöin selvitetään ensin Kansalaisen karttapaikasta kiinteistön rajat. Usein voi nimittäin olla, että kiinteistön koko on melko pieni ja kallioinen ranta kuuluu toisen suuremman kiinteistötunnuksen alle. Tähän suurempaan alueeseen saattaa esim. kuulua kylän yhteisiä vesi- ja maa-alueita, jolloin kalliolla oleskelu on sallittua. Nämä ovat tietysti selkeitä juttuja kyläläisille, mutta eivät näy päällepäin muualta tuleville.

Sitten voi aina soittaa Maanmittauslaitoksen asiakaspalvelunumeroon 029 530 1110 (ma-pe 9-16.15). Kaikista Maanmittauslaitokseen soitetuista 0295–alkuisista puheluista peritään vain soittajan oman operaattorin sopimuksen mukainen paikallisverkko- tai matkapuhelinmaksu. Kansalaisen karttapaikan avulla tulee ensin selvittää kiinteistötunnus (esim. 624-416-12-50). Tämän tunnuksen avulla saa selville kiinteistön omistajan. Omistajatietoja annetaan vain yksi per puhelu. Jos on useampia kyselyjä, niin ei kun uudelleen soittamaan 😉

Aina kun mahdollista, niin talot kannattaa kiertää hyvän matkan päästä. Kuitenkin edellä mainitut asiat kannattaa pitää mielessä kun metsästää piilotettuja aarteita, joihin ei kehtaa ilman ennakkovalmistelua mennä.

Muinaisjäännösrekisteri

muinaisjaannos

Aivan naapurissa saatta lymytä vaikkapa rautakautisia muinaisjäännöksiä. Ne löytyvät tämän palvelun avulla.

Google: muinaisjäännösrekisteri

Välillä kartassa saattaa olla maininta muinaishauta. Näistä tarkemmat tiedot löytyvät siis muinaisjäännösrekisteristä. Uusia muinaisjäännöksiä kannattaa aina hakea!

Yksityistiet

Yksityis- ja tilustiet ovat tulleet tutuiksi vuosien varrella. Satunnainen autoilu, myös omalla yksityistiellämme, on sallittua ja ei vaadi lupaa. Säännöllinen (esim. viikoittainen kulkeminen jo vaatii, ja lupaan tien käytöstä liittyy lähes poikkeuksetta myös jokin maksu).

Hyvä artikkeli yksityisteistä löytyy täältä.