Högberget, Munapirtti

”Maailman laita”. Siltä se ainakin tuntuu. Kunhan kiipeämisen aiheuttama hengästyminen hieman hellittää, voi avata silmänsä ja ihastella maisemia aina Suursaareen saakka. Edessä aukeaa meri ja Pyhtään ulkosaaria silmänkantamattomiin. Kaukaisesta horisontista erottaa myös Mussalon tuulivoimalat ja sataman nostureiden kaartuvat kaulat.

Matka vuorelle on aika pitkä ja valitsemastasi reitistä riippuen joko tasaista nousua tai kunnon kiipeilyä kallionkielekkeeltä toiselle. Märällä kelillä sammal on paikoin liukasta ja ainakin vuoren laella on syytä katsoa tarkkaan ettei liukastu kielekkeeltä alas. Matkaa on nimittäin huimat 35,6 metriä, suoraan rantakivikkoon. Vertailun vuoksi, Repoveden Olhavanvuori on noin 45 metrinen kaunistus, eli ei tämä Pyhtään Korkeavuori sille paljoakaan häviä.

Kauniin iltaruskon aikaan taivaanranta piirtyy upeisiin väreihin, mutta lännen suuntaan ei maisemaa korkeimmalta kohdalta avaudu. Itään ja etelään näkyy sitäkin kauniimmin, eli aamuvirkut voivat tulla tänne ottamaan aamuauringon säteet vastaan vaikka termospullo seuranaan.

Alas rantaan pääsee useampaa reittiä. Tavalliset tallaajat voivat palata hieman polkua takaisinpäin ja kiertää rantaan turvallisesti mustikkamättäitä seuraillen. Varsinaisia polkuja rantaan emme nähneet, emmekä oikeastaan edes etsineet. Seikkailunhaluiset nimittäin voivat ottaa pyllymäkimatkan pitkin karheaa kallionseinämää ja kiipeillä yli valtavien siirtolohkareiden. Jokainen ihan omalla vastuullaan. Rantakivikkoa on riittävästi molempiin suuntiin ja uskoisin kallioseinämän olevan upeaa katsottavaa myös meren suunnasta. Meillä ei ollut venettä matkassa, joten se jäi tällä kertaa näkemättä.

– Saara

Tämä ”maailman laita” on kaukana. Pyhtään pohjoisimmasta kohdasta saa huristella autolla tänne etelään n. 44 km ja ajoaika lähentelee tuntia. Kun saman matkan siirtää pääkaupunkiseudulle, ja lähtee liikkeelle esim. Etelä-Helsingin Jätkäsaaresta, niin saa ajaa Helsingin, Vantaan ja Keravan läpi aina Järvenpään keskustan ohi kun sama matka on tullut täyteen.

Kartan kohtaan A tai sen lähelle, tien varteen, on hyvä jättää auto. Auto kannattaa ajaa kunnolla tien sivuun, ettei tuki tietä. Täältä on muutaman sadan metrin matka kohtaan B, jossa päätie kääntyy oikealle. Mutkasta lähtee polku metsään kohti kallioita. Huipulle johtaa useampi polku, mutta suunnasta ei voi erehtyä. Juuri ennen huippua kulkee polku uskomattoman hienon pirunpellon läpi. Maisemat ovat ylhäällä huipulla vaivan arvoiset, kohta C.

Auton voi siis jättää kohtaan A, johon on tässä myös Google Mapsin linkki (matkapuhelimella avattuna saa näkyviin ajo-ohjeet).

Kohteet löydät myös retkikartalla tästä linkistä.

– Janne

One thought on “Högberget, Munapirtti

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s