Kananiemensuo, Valkmusan kansallispuisto

Suon Usviaiset

Olemme kiertäneet Valkmusassa kymmeniä kertoja. Suolla on yhtä monet kasvot kuin on kulkijoitakin. Jokainen katsoo sitä eri tavalla, vuodenajasta riippuen. Tämä reissu oli meille hieman erilainen. Lähdimme matkaan auringon jo laskiessa, mukanamme taskulamppu ja hurjasti rohkeutta. Halusimme löytää suolla asuvat Usviaiset.

Aurinko painui puiden taakse pikkuhiljaa ja samalla kun hämärä lisääntyi, myös suosta hohkaava syyskylmä alkoi nousta pitkin housunpunttia. Suon pinta oli hieman kohmeinen ja kantoi paikoitellen hyvin. Märimmissä kohdissa saattoi humpsahtaa syvemmälle ja askeleet oli valikoitava tarkoin. Etsimme sopivaa Usviaispaikkaa ja ihastelimme loppusyksyn upeita värejä. Aurinko kultasi turvemättäät, viimeiset päivälinnut etsivät sopivaa yöpymispaikkaa ja askelten alla löllysi kohmeinen suo.

Reissuillamme on usein mukana myös Deri. Se tietää jo kameralaukkua pakatessani, että  pääsee mukaan jonnekin uuteen paikkaan. Tällä kertaa Deri ei tiennyt mihin joutuisi. Linnut ja hirvet on haisteltu moneen kertaan, Usviaisia ei vielä kertaakaan.

Jouduimme odottamaan aika kauan, mutta lopulta suolta alkoi nousta valkoinen usva. Se tuli kaukaa varjoisalta puolelta ja läheni sitä mukaa, kun auringon säteet eivät enää lämmittäneet suon pintaa. Pysähdyimme paikoillemme ja odotimme aivan hiljaa. Lopulta usva saavutti meidätkin ja kietoi ympärillämme olevan maiseman valkoiseen huntuun. Ja ne tulivat. Usviaiset. Suon salaiset asukkaat.

Kamera täristen sain muutaman kuvan otettua ja peräännyimme hiljaa kuivan maan suuntaan. Matkalla metsikön suojaan nuorin retkeilijä astui suonsilmäkkeeseen ja kastui reittä myöten jääkylmään suoveteen. Villasukka rutistettiin kuivaksi ja jatkettiin kiireenvilkkaa kohti autoa. Hiekkatiellä meille kurisi vielä kohmeinen rupikonna, joka taisi etsiä talvehtimispaikkaa.

 

-Saara

 

Valkmusan kansallispuistoa voi helposti lähestyä idästä tai lännestä. Tyypillisesti ajatellaan, että lännessä löytyy komea näkötorni ja idässä Moronvuoren päivätupa. Valkmusa tarjoaa myös paljon lisää.

Ennen kävelyä Moronvuoren päivätuvalle kannattaa käydä tutustumassa suon Usviaisiin. Suon Usviaiset löytyvät helpoiten kun jättää auton kohtaan A kansallispuiston portille ja kävelee Valkmusan kansallispuiston info-taulun kohdalta lähtevää polkua pitkin sata metriä suon laitaan, kohtaan B. Tässä kohtaa ovat vielä kengät yleensä kuivat. Jos haluaa päästä Usviaisia lähemmäs, on uskaltauduttava suolle. Syksyllä pakkasten aikaan suo kantaa hyvin ja voi lähteä tähyilemään Usviaisia kohdan C suuntaan.

Kohdassa B on kaunis kangas, jonka keskellä näkyy kivistä tehty nuotio. Tämä paikka ei ole yleinen nuotiopaikka ja siinä tulen pitäminen on hölmöä (ja ilmeisesti myös kiellettyä). Suo ja turve kun saattavat syttyessään palaa useita vuosia.

Suolla liikkuminen on sallittua. Kannattaa kuitenkin muistaa, että sulan maan aikaan suolla on paikotellen paljon vettä ja upottavia suonsilmiä. Kannattaa liikkua varovasti ja mieluummin kaverin kanssa.

Auton voi jättää kohtaan A, johon on tässä Google Mapsin linkki (matkapuhelimella avattuna saa näkyviin ajo-ohjeet).

Kohteen tiedot näkyvät retkikartalla tästä linkistä.

Täällä on tietoa miten Valkmusan kansallispuisto sijoittuu kokonaisuutena kartalle.

Täällä on Metsähallituksen lisätietoja Valkmusan kansallispuistosta.

– Janne

One thought on “Kananiemensuo, Valkmusan kansallispuisto

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s