Lovisteinin virkistysalue, Kiviniemi

Helteiset kesäpäivät ovat parhaita vilpoisan merituulen hulmutessa hiuksissa. Aiemmin keväällä vinkkasimme rauhallisesta rannasta Skitunäsissä, joten tässäpä teille toinen sitten näin loppukesän vesileikkeihin.

Lovisteinin virkistysalue on isohko hiekkaranta, jonka retkeilyarvoa nostaa myös kaunis kankainen metsämaasto sekä aivan lähistöllä olevat Lovisteinin upeat kallioluolastot. Olemme retkeilleet Lovisteinin alueella usein ja kerta kerran jälkeen ihastun siihen aina uudelleen. Tällä kertaa jätimme kallioilla kiipeilyn väliin ja keskityimme pelkkään rantalaiskotteluun.

Retkipäivänä oli helteistä ja ajattelimme, että rannalla olisi kuhinaa, mutta ketään ei näkynyt missään. Kiva ranta siis aivan meidän yksityisessä käytössämme. Ihan parasta!

Rantaan pääsee pieniä polkuja pitkin parkkipaikalta. Lastenrattailla tai pyörätuolilla ei hiekalle saakka kuitenkaan pääse. Polkujen varrella kasvaa mustikkaa, kanervaa ja metsäkukkia, tosin tänä vuonna mustikat näyttivät olevan jokseenkin kuivia käppyröitä.

Rantahiekka oli hehkuvan kuumaa ja vesikin lähinnä kylpyveden lämpöistä. Tuulenvire ja varjoisa metsikkö pelastivat pahimmalta poltteelta. Metsän puolella on mukavia varjoisia kalliopaikkoja niille, joita ei aivan armottomin kuumuus houkuta.

Rantavedessä on paljon kiviä, mutta myös hiekkaisia kohtia. Vesi on matalaa aika pitkän matkaa ja mitä syvemmälle menee, sitä tasaisemmaksi pohja muuttuu. Kasvustoa on vain vähän ja kaislikkoa ei alueella näkynyt laisinkaan.

Lovisteinin ranta on virkistysalue, ei siis virallinen uimaranta. Veden laatua ei tutkita uimarantojen lailla ja esimerkiksi sinilevän osalta on luotettava omaan arvioon. Koirien osalta pätee ”hyvän tavan säännöt”. Muita ei häiritä ja jätökset korjataan ehdottomasti pois. Lovisteinin rannalla myös naapurit ovat lähellä, joten tonttirajojen ylittäminen on kiellettyä.

Rannalla voi aarteenetsinnän lisäksi vaikkapa piirrellä hiilellä sileään kallioon. Hiilenpaloja löytyy rannalta vanhojen nuotionpohjien jäljiltä ja sileitä kiviä sekä kallionkylkiä löytyy runsain mitoin. Muuta roskaa on yllättävän vähän ja pidetäänkin se niin.

Vanha reissukoira Deri on onnellinen juuri näistä uimaretkistä. Uimisen jälkeen oli vielä hetken virtaa riehua ja sitten saikin rauhassa pötköttää varjossa ja haistella raikkaita merituulia (sekä eväskassin sisältöä).

Muutama mustavalkoinen kuva vielä tähän loppuun. Vaikka kesällä luonto pursuaakin värejä, niin jotenkin nämä mustavalkoisetkin viehättää. Osa reissukuvista on otettu jo aiemmalla rantareissulla.

-Lämpimin terveisin Saara

Virkistysalueen ”parkkipaikan” virkaa ajaa risteys, jota on laajennettu metsän puolelle.  Jätäthän autosi niin, että naapurit pääsevät vaivatta omille mökeilleen.  Google Maps osaa johdattaa sinut perille tästä linkistä. Tiedät tulleesi oikeaan paikkaan, kun edessä olevasta kanervikosta pistää esiin vanha sininen, Pyhtään kunnan virkistysalueen kyltti. Kyltin oikealta puolelta polku johtaa aina rantaan saakka.

Polun varrelta löytyy myös itsetehtyjä nuotiopaikkoja, mutta niiden käytön suhteen kannattaa olla todella huolellinen. Ulkohuusseja alueelta ei valitettavasti löydy.

Virkistysalueen rajat löytyvät helposti maastosta: rannan molemmissa päissä näkyvät Pyhtään kunnan siniset virkistysalueen kyltit. Näiden kylttien luona voi huoletta oleskella, sillä niitä ei ole laitettu aivan alueen reunoille. Kylteiltä on useita metrejä matkaa varsinaiselle rantarajalle.

Rannalta merelle päin katsottaessa virkistysalue jatkuu oikealle aina naapurin vajan reunaan saakka. Vajan reunasta alkaen rantaan on nostettu useampi kivi linjaan, merkitsemään tontin rajaa. Vasemmalle katsottaessa pistää silmään naapurin pitkä laituri. Virkistysalueeseen kuuluu vielä laiturin vieressä oleva, aivan rannassa oleva avokallio. Nämä rajat on merkitty myös alla olevaan karttaan. Toki rannalla on yleensä hyvin tilaa, ettei tarvitse nyt aivan rajan tuntumassa istuskella.

Mukavia retkiä!

– Janne

kartta-lovistein-ranta

2 thoughts on “Lovisteinin virkistysalue, Kiviniemi

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s