Lovisteininvuoren luolat, Kiviniemi

Taas pilvinen ja sadetta enteilevä päivä. Siispä äkkiä eväät reppuun ja menoksi. Lovisteinin alueella on kyllä nähtävää useammaksikin päiväksi, mutta tällä retkellä keskityttiin vain luoliin. Muihin alueen kohteisiin palaamme blogissa joskus myöhemmin.

Matkassa oli mukana kaksi parkouria harrastavaa ja jännittäviä seikkailuja odottavaa poikaa, joten vauhtia ja vaarallisia tilanteita oli odotettavissa. Kalliot ja sammalet ovat märällä kelillä todella liukkaat, ne yhdistettynä  jyrkkiin pudotuksiin ja valtaviin siirtolohkareisiin sekä niljakkaisiin kantoihin… metsässä raikui siis useaan otteeseen  ”Olkaa varovaisia!!!”

Alueella on todennäköisesti ainakin parikymmentä eri kokoista luolaa. Osa on vain pieniä, päänmentäviä aukkoja kallion kupeessa ja peremmällä olevia onkaloita voi vain arvuutella. Osaan mahtuu aikuinen mies kepeästi jopa seisomaan ja suurin osa on sitten sellaisia, joihin pienet luikut pojat katoavat niin, että vain tossun pohjat jäävät näkyviin. Jos sitäkään! Pojat nimittäin löysivät sellaisen luolan, jonne yhtäkkiä kadotessaan, minulta jätätti pari sydämenlyöntiä väliin.

Hulivilit kapusivat suht isoon kallioluolaan, joka mataloitui sitä mukaa mitä syvemmälle luolaan ryömi. Pojat ihastelivat katosta valuvaa vettä ja jostain kalliorakosesta kajastavaa valoa. Yhtäkkiä en nähnytkään enää kumpaakaan, vain kikatus kuului kallion sisästä. Luolan katosta aukesikin leveä railo, josta pääsi kiipeämään usean metrin matkan aivan toiselle puolen kalliota. Siitä, jossa itse seisoin, näkyi siis vain matala luolansuu ja poikien kulkureitti jäi täysin piiloon kahden ison siirtolohkareen väliin. Itse mahduin selälläni hivuttautumaan aivan luolan perälle ja katsomaan sieltä näkyvää taivasta, mutta seisomaan en ainakaan talvivaatteissa mahtunut. Kesällä täytyy palata luolalle uudestaan! No, pojat siis putkahtivat ulos aivan toiselta puolelta isoa kalliolohkaretta ja kaikki hyvin.

Vaikka paikka kuulostaa aika hurjalta, niin varovasti kulkiessaan ja pitäen huolen siitä, ettei tunge itseään liian pieniin koloihin, kaikki on hyvin. Kaveri on ehdoton turva, sillä jo pelkästään liukastuminen saattaa vaatia tukevan olkapään avuksi kotimatkalle. Täällä saat vietettyä monta tuntia aivan ainutlaatuisessa ympäristössä, vuoden ympäri. Lähes jokaisen kallioseinämän  kyljestä löytyy pieni tai isompi luola ja kivoja eväspaikkoja on enemmän kuin riittävästi. Aurinkoisella säällä täällä voit bongata käärmeitä ja sisiliskoja vilistämässä lämpimällä kalliolla kulkijaa karkuun.

Ylhäältä, Lovisteininkallion päältä, on hienot näköalat suoraan etelään sekä Koukkusaaren suuntaan. Nyt ilma oli niin harmaa, ettei edes horisonttia erottanut. Alempana rinteessä on suuria siirtolohkareita ja siihen väliin jäävät nämä upeat kallioseinämät. Alhaalta Lovisteinintien varrelta, näkyy hienosti nämä jylhät seinämät ja puiden lomasta erottuu tielle jopa osa luolistakin. Mukavaa retkipäivää teillekin!

-Saara

Lovisteininvuorella olemme käyneet useita kertoja. Kallion päältä avautuu upea näkymä merelle ja mukavia eväspaikkoja löytyy paljon. Suosikkipaikallani on muutaman neliön kalliotasanne keskellä isompaa rinnettä. Tasanteen reunassa kasvaa käkkärämänty. Lämpöisen päivän jälkeen tasanne on vielä illallakin lämmin ja siellä istua möllötellessä on hyvä tähyillä merelle ja pohtia suuria kysymyksiä.

Tänään kevät vielä arkaili valon ja lämmön kanssa, mutta se ei vauhtia hiljentänyt. Poikien takit ja housut olivat aivan litimärkiä luolaseikkailujen jäljiltä.

Auto kannattaa jättää kohtaan A (tien risteykseen, kunnolla pois tieltä). Tien risteyksestä jatketaan kävellen yksityistien suuntaan. Puomi (kohta B) tulee n. 350 metrin päässä vastaan. Puomin jälkeen nousee mäki ylös ja mäen päältä oikealle lähtee polku suoraan kallioiden päälle. Luolaseikkailua varten emme tällä kertaa menneet kallion päälle, vaan jatkoimme hiekkatietä pienen matkan ensimmäiselle kallioluolalle (kohta C).

Kallioluolia on useita kohtien C ja D välissä. Parhaiten ne löytää kun seuraa kalliota alhaalta käsin ja käy kurkkimassa kalliossa olevia koloja ja halkeamia.

Google mapsin ajo-ohjeet autopaikalle (kohta A) löydät tästä. Retkikartta kohteesta löytyy täältä.

– Janne

8 thoughts on “Lovisteininvuoren luolat, Kiviniemi

  1. Morjens! Tulipa taas partiolaisille sopiva retki. Muistatteko vielä Versojen riihitysluolan?
    Mua kiinnostaa paikan nimiä. ”Sten” (steen hollanniksi, Stein saksaksi) on ”kivi”, mutta myös mahdollisesti linna tai vahvistettu paikka. Any ideas?

    Tykkää

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s