Munakallio, Siltakylä

Aivan Siltakylän keskustan liepeillä piileksii mainio retkikohde, Munakallio. Itse kävin siellä ensimmäistä kertaa vasta tänä keväänä, mutta monille paikkakuntalaisille se on lähes viikoittainen ulkoilumaasto. Vastaavasti tiedän monia, Siltakylässä vuosia asuneita, jotka eivät ole kuulleetkaan paikasta…

Munakallio, vaikka aika korkea onkin, jää ohikulkijalta helposti huomaamatta. Korkeimmalta kohdaltaan 38.6 metristä kalliota ympäröi tehokkaasti metsä, asutus ja länsi-luode akselilla peltomaisema. Metsää on tänä keväänä harvennettu kallion juurelta reippaasti ja toivotaankin, että kalliometsäinen tunnelma säilyy harvennuksista huolimatta.

Munakallion ympäristössä kulkee useita polkuja ristiin rastiin. Osa poluista on helppokulkuista ja loivasti nousevaa, osa taas jyrkempää ja juurakkoistakin. Alue on kuitenkin verrattain pieni, eli lyhyt kiertoreitti helpomman kulkureitin etsimiseksi ei matkaa juurikaan pidennä.

Kallion laelta on parhaimmat näkymät länteen ja luoteeseen, puiden ylitse kauas Länsikylän pelloille. Hempyölin tallitkin pilkottavat puiden lomasta ja kiikareilla voit tiirailla peltojen yllä kaartelevia lintuja. Jokin haukka kirkui peltojen yllä koko reissumme ajan, mutta emme nähneet siitä pyrstösulkaakaan. Seuraavalla kerralla täytyy tosiaan ottaa ne kiikarit mukaan.

Munakallion vakiovieraita olivat vuosien ajan partiolippukunta Pyhtään Korpisusien isot ja pienet partiolaiset. Munakallion maastoon järjestettiin retkiä lähes viikoittain, vuoden ympäri. Nyt Korpisusien partiokolo on muuttanut hieman kauemmas ja sielläpäin onkin aivan uudet kalliot tutkittavana.

Munakalliot on ollu suuressa käytössä jo monta vuotta lippukunnan keskuudessa. Meidän vartio on esimerkiksi käynyt siellä tutkimassa kirkkaina iltoina tähtiä ja leikkimässä valopiiloa. Siellä on myös tehty monet enemmän ja vähemmän onnistuneet ruuat trangialla.
Ja kokemuksesta voin sanoa, että jos jostain syystä haluaa lähteä kiipeämään kallion kaikkein jyrkintä kohtaa kädet täynnä tavaroita, sitä ei kannata tehdä talvella kun rinne on aivan peilijäässä 🙂

Helmi, vartionjohtaja

Matkalla Munakallion laelle, Janne löysi kallioon hakatun päivämäärän 8.11.1909. Mielikuvitus sai siivet ja keksimme sille jo monta syntytarinaa romanttisesta kosinnasta vuorenhaltijan kuolinpäivään. Yritimme selvittää sen alkuperää muutamista lähteistä, mutta se on todennäköisesti ihan vaan arkisesti, rajamerkintä. Jos joku tietää vuosiluvusta enemmän, lisäämme tarinan mielellämme tähän juttuun. Te, jotka seuraavan kerran kapuatte Munakallion laelle ja löydätte päivämäärän nakutettuna polulle, hihkaiskaapa täällä löydöstänne. Vuosiluvun numerot ovat noin 10cm korkeita ja ne ovat paljaalla kalliolla, keskellä polkua.

1-DSC00501 – Kopio

-Saara

Popparit-vartioryhmän kanssa päätimme syksyn ensimmäisinä kokouskertoina kiivetä Munakalliolle retkelle. Olimme varanneet mukaan trangian ja lasten piti valmistaa muistaakseni kamelinoksennusta (ruokalajin nimi on lainattu kotkalaiselta tyttölippukunnalta ja kyseessä on siis paistetun jauhelihan ja keitettyjen makaronien ihana kimara). Makaronien keitinvesi oli kuitenkin matkasta unohtunut, mutta keitimme makaronit maku-kivennäisvedellä. Ruokaan saatiin hauska vivahde 😀 Tässä kuva kyseisestä koitoksesta. Munakalliolla on muutamia nuotioiden pohjia, mutta ne eivät varmasti ole meidän jäljiltämme. Partiolaiset jättävät leiripaikalle kaksi asiaa: kiitos ja ei mitään.

popparit_trangia-1024x768

Munakalliolle pääsee oikeasti vähän joka suunnasta ja jos haluaa tehdä lenkin, niin tässä on yksi vaihtoehto. Lähtö kunnantalon vierestä (kohta A). Kävellään peltotietä metsään pienen mäen päälle. Pienen mäen päältä peltotie näyttää päättyvän peltoon, mutta maastossa menee polku aina Munakallion juurelle (karttaan piirsin punaisella täplityksellä). Kallion juurelta kannattaa kääntyä vasemmalle Munakallion pohjoispuolelle ja nousta sieltä kautta (kulkee karttaan merkitty polku). Polku kulkee Munakallion harjan yli. Olemme poistuneet Munakalliolta esimerkiksi kohdasta D ja kävelleet polkua pitkin tien varteen kohtaan E. Munakalliolle pääsee helposti myös Kivitien kautta, jolloin kohdasta F kääntyy (punaisella täplityksellä merkitty polku) Munakallion juurelle.

Tässä on Google Mapsin linkki kohteeseen F. Retkikartta alueesta löytyy tästä linkistä.

– Janne

 

 

 

One thought on “Munakallio, Siltakylä

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s