Uimapaikat, Pyhtää

Pyhtää on niin paljon muutakin kuin Huutjärvi. Siis todella muutakin kuin SE järvi. Reissuillamme olemme löytäneet lukuisia ihania ja vieläkin ihanampia uimapaikkoja. Rantoja. Rantakallioita. Hiekkarantoja. Laitureita ja rantapusikoita.

uimarannat-kartta-rev2

Tässä jutussa esittelemme teille kaksikymmentä parasta uimapaikkaa Pyhtäällä. Mukana ovat toki myös kunnan yleiset uimarannat sekä uimapaikat. Kunnan ylläpitämät uimapaikat ovat kartalla vihreällä pallukalla merkattuja. Niiden lisäksi tarjolla on monipuolinen joukko uimapaikkoja, jotka eivät ole millään tavalla virallisia eikä niillä näin ollen ole myöskään veden laadun tarkkailua, ulkohuusseja, saatikka kunnollista polkua perille. Nämä löytyvät punaisen pallukan kohdalta. Jokainen retkeilee ja ui omalla vastuullaan, hyviä ja turvallisia tapoja noudattaen.

Pyhtään kunnan sivuilta löytyy virallisten uimarantojen ja – paikkojen vesinäytteiden tulokset. Sinilevätilanteen voit päivittää Suomen ympäristökeskuksen sivuilta täältä. Tässä siis tilanne 18.6.2020.

Olemme tehneet uimapaikoista jokaisesta pienen esittelyn ja sen lisäksi useasta uimapaikasta on jo aiemmin tehty blogijuttu, jonka pääsee halutessaan lukemaan lyhyen esittelyn yhteydessä. Lisäksi uimapaikkoja on luokiteltu seuraavin kuvaavin symbolein:

 

1. Kärsäjärvi

laiturikiikarit

20-DSC05179

Kaunis, pieni järvi aivan Huutjärven vierellä. Kärsäjärven maasto on avaraa mustikkametsää ja helppokulkuista polkua. Vesi on kuin linnunmaitoa ja laiturilta pääsee polskahtamaan helposti veden hiveltäväksi. Jalat eivät yletä pohjaan laiturin kohdalla.

Ajo-ohjeet Kärsäjärvelle johtavan polun päähän tästä linkistä.

2. Huutjärvi

pyoratuolipukukoppilapsetlaiturihuussicafekuksa

1-DSC05120

Huutjärvi on Pyhtään pääranta. Ranta löytyy aivan Huutjärven kylän keskeltä. Ranta on pääosin hiekkaa ja se sopii koko perheen uimapaikaksi. Rannalta löytyy kesäkahvila, pukukopit ja wc.

Ajo-ohjeet Huutjärven rantaan tästä linkistä.

3. Lököre

pyoratuolilapsetcafe

1-DSC05183

Lökören ranta löytyy aivan Lökören venesataman viereltä. Ranta on matala ja läheltä ajavat veneet nostattavat laineita. Kahvila Sagitta on aivan rannan tuntumassa.

Ajo-ohjeet Lökören rantaan tästä linkistä.

4. Lamminsuo

kiikarit

10-DSC04793

Lamminsuolta löytyy rauhaa ja hieman erikoisempi uimapaikka. Tänne suolammelle suosittelemme ottamaan mukaan uimakaverin sekä noin viisimetrisen tukevan köyden. Köysi siksi, että suolammesta on raskasta nousta ylös ja köyden sitominen puuhun lähelle rantaa on helppo ja halpa turvakeino. Lamminsuon suolammesta olemme aiemmin kirjoittaneet täällä.

5. Tarkjärvi

kiikarit

09-DSC06096

Tarkjärvi on maailman kaunein pieni suojärvi. Matka tänne taittuu joko pieniä polkuja pitkin Valkmusan puolelta tai sitten kanootilla Kymijokea meloen. Tarkjärvelle suosittelemme ottamaan mukaan uimakaverin sekä köyttä noin viiden metrin pätkän vedestä nousemista varten. Tarkjärvi on yksi etappi Tarpojan Taival– vaellusreitillämme ja olemme kirjoittaneet Tarkjärvestä myös erillisen blogijutun täällä.

7. Hirvikosken lossiranta

pyoratuolilaiturikatoskuksa

19-DSC05169

Lossirannalta pääsee pulahtamaan veteen suoraan laiturilta. Portaat ovat hyvät ja laituri tukeva. Lossirannassa on myös vuokrattavana sauna, grillikota sekä jokiristeilyä varten hieno lautta. Näitä vuokraa Hirvikosken koulun kannatusyhdistys.

Ajo-ohjeet Hirvikosken lossirantaan tästä linkistä.

1-DSC05170

8. Koivuviikki

nuotiokiikarithuussi

Koivuviikki on kallioista ja metsäistä maastoa Tammijärven rannalla. Toisinaan Koivuviikissa tuulee kovaa ja silloin tunnelma muistuttaa lähinnä merenrannalla oleskelua. Tyynellä kelillä paikka on paahteinen ja kallio hohkaa lisälämpöä luihin ja ytimiin. Olemme tehneet Koivuviikista aiemmin jutun, se löytyy täältä.

9. Antinranta

pyoratuolipukukoppinuotiolapsetlaiturikuksakatoshuussi

Antinranta on aika syrjässä, mutta ehdottomasti ajamisen arvoinen paikka. Iso, suojaisa ja monenlaiselle uimarille soveltuva. Aiemmin kirjoitettu Antinnannan juttumme löytyy täältä.

10. Yläkoski

pyoratuolilapsetlaiturikuksahuussi

Kirkonkylältä, Kymijoen varrelta, löytyy aivan pikkuruinen hiekkaranta joka sopii kaikille. Rannalla on matala hiekkainen uimapaikka mahapohjapolskijoille ja mattolaiturilta pääsee osaavimmat suoraan syviin vesiin. Wc ja piknikpöytä löytyy pidempäänkin viihtyville.

Ajo-ohjeet Yläkosken uimarannalle tästä linkistä.

11. Purola

pyoratuolipukukoppilapsetlaiturihuussi

Purolasta löytyy pehmeä hiekkaranta, kuivakäymälä sekä pukukopit. Ranta laskee loivasti mereen ja aurinko paistaa rantahiekalle pitkälle iltaan saakka.

Ajo-ohjeet Purolan uimarannalle tästä linkistä.

12. Flakanäs

pyoratuolipukukoppinuotiolapsetkatoshuussikuksa

Flakanäs on yksi parhaimmista uimarannoistamme. Ranta on isohko ja sieltä löytyy myös grillikatos, wct sekä naapuritontilta Pyhtään vaunuilijoiden karavaanarialue lisäpalveluineen. Olemme aiemmin kirjoittaneet jutun Flakanäsistä, talvisen tosin, mutta se löytyy täältä.

13. Versso

pyoratuolinuotiolapsetkuksakiikaritkatoshuussi

Verssossa rantaa on pitkälti joka uimarille. Alueelta löytyy kaunista mustikkametsää ja merimaisemaa silmänkantamattomiin. Olemme kirjoittaneet kattavan jutun alueesta ja se löytyypi täältä.

14. Kaunissaari

pyoratuolipukukoppinuotiolapsetlaiturikuksakiikaritkatoshuussicafe

Kaunissaari on koko päivän reissukohde hiekkarantoineen ja kauniine kalastajakylineen. Lue Kaunissaaren kattava juttu täältä.

15. Koukkusaari

kiikaritlapset

Kuumaa hiekkarantaa molemmin puolin saarta. Tästä ei lomapäivä parane! Saarella saa helposti vietettyä kokonaisen päivän tutkiskellen rantaa ja nauttien luonnon antimista. Mitään palveluita ei saarelta löydy ja hyvä niin. Kaiken minkä viet saarelle, viet myös pois saarelta.

16. Kuussaari

nuotiolaiturikuksakiikaritkatoshuussi

Hyvin varusteltu retkipaikka vaikka koko päiväksi. Rantoja löytyy pitkin saarta, lähinnä silokallioisia sellaisia. Laiturin tuntumasta löytyy hieno grillikota sekä kuivakäymälät. Olemme kirjoittaneet jutun saaresta aiemmin ja se löytyy täältä.

17. Laguuni

lapset

Kun haluat lillua linnunmaidossa tai haluat pienille lapsille matalan rannan hiekkakakkujen tekopaikaksi. Se löytyy täältä.

18. Skitunäs

pyoratuolilapsethuussi

Pieni ja söpöläinen uimapaikka meren rannalla. Skitunäsistä voit lukea koko jutun täältä.

19. Lovisteininpohja

lapset

Mukava ranta joka syvenee loivasti. Rantakivikon jälkeen varpaissa tuntuu lähinnä pehmeää hiekkaa. Lue koko juttumme täältä.

20. Keihässalmen lossiranta

pyoratuolilaituri

Keihässalmen sillan kupeessa on pieni mattolaituri, jolta voi pulahtaa uimaan. Ranta on matala eli suinpäin ei sitten hypitä mihinkään suuntaan. Onkiminen onnistuu ainakin pikkukalojen määrästä päätellen…

Ajo-ohjeet Keihässalmen lossirantaan tästä linkistä.

Lämpimin kesäterveisin, Janne ja Saara!

3 thoughts on “Uimapaikat, Pyhtää

 1. Hyvää Jussia!

  Kiitos hyvästä ja hyödylisestä kirjoituksesta!

  Yllätys oli viimeinen ranta: teksti onkin ”tietokoneteksti” jostain syystä.

  Voikaa hyvin ja pysykää terveinä!

  Jakke

  Tykkää

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s