Versso, Verssonkangas

Häpeäksemme myönnetään jo heti alkumetreillä, että kävimme nyt ihkaensimmäistä kertaa Verssossa. Miksi vasta nyt? No eihän me oikein tiedetty mikä Versso on ja mitä sieltä edes löytyy. Kovin vähän paikkaa nimittäin mainostetaan missään. Alueella on kuitenkin kunnan oma ulkoilualue ja uimapaikka, kaikille avoinna 24/7.

Nukutaan yö ulkona-tapahtuma oli 31.8. Samana päivänä juhlittiin myös Suomen luonnon päivää. Me vietimme koko päivän suolla nauttimassa suomalaisesta luonnosta, mutta Versson upealle rannalle leiriytyi pieni ja pirtsakka naisporukka nukkumaan kirkkaan tähtitaivaan alle. Käytiinhän me tietysti heitäkin moikkaamassa ja löydettiin lisäksi aivan huima retkikohde!

Kerrotaan nyt alkuun Verssosta ekakertalaisen näkökulmasta: WOW! Pyhtäältähän näköjään löytyy näitä aarteita ihan joka niemestä ja notkosta! Hiekkarantaa löytyy satoja metrejä, rantalentiskenttä, vuokramökit ja -saunat ainakin näin alkajaiseksi. Maisema aukeaa molempiin suuntiin, toiseen aavana merenä ja toiseen mustikkametsänä silmänkantamattomiin.

Versson rantaa on pitkälti. Jokainen löytää varmasti itselleen sopivan rauhaisan sopukan. Retkipäivänä pääsimme pientä särkkää pitkin hieman kauemmas rannasta ja siellä meitä odottikin kirjava katras erilaisia siivekkäitä. Haikarapariskunta, merimetsoja, joutsenia ja muita pienempiä vesilintuja paistatteli päivää rantakivillä runsaslukuisena. Kovin lähelle ne eivät päästäneet, joten palasimme särkältä ilman lintukuvia.

Nuku yö ulkona-tapahtuma on kehoitus suomalaisia nauttimaan puhtaasta ilmasta ja upeista maisemista myös yöaikaan sekä samalla retkeilemään vaikkapa vain omalla kotipihalla. Verssossa voi nukkua myös pienissä mökeissä tai sitten ottaa mukaansa teltan, riippumaton tai pelkän makuupussin…

Ajelimme Verssoon tapaamaan yökukk…nukkujia noin yhdeksän maissa illalla. Auringonlasku oli kaunis ja jo Keihässalmeen piti pysähtyä ottamaan yksi kuva. Kymmenen hengen naisporukka löytyi illan hämärässä Versson rannalta nuotion ääreltä. Saunottu ja herkuteltu oli puolesta päivästä saakka ja pian olisi vielä yölettujen aika. Osa porukasta oli saunomassa ja uimaankin uskaltautui yksi rohkea.

Tämä porukka on ollut yhdessä yötä ulkona aiemminkin. Hassuja tempauksia tehdään ihan vain siksi että se on hauskaa ja siksi, että lapsetkin suostuvat mukaan. Naisia löytyi nuotion äärestä jo kolmessa sukupolvessa ja yhdessä onkin ehditty olla vaikka minkälaisilla reissuilla ympäri maailmaa.

Osa porukasta oli pystyttänyt teltan ja joidenkin suunnitelmissa oli nukkua ihan vaan tähtitaivaan suojissa. Ilta oli lempeä, joten kaikki vaihtoehdot kuulostivat hyviltä.

Nuoriso halusi vielä tehdä yöllisen kävelyretken metsäteitä pitkin, ehkä pelata vähän lentopalloa pimeässä ja valvoa myöhään katsellen linnunrataa ja loimottavia revontulia, jos ne nyt sitten suostuisivat näkymään… Jotain ihan erilaista siis kuitenkin kuin muina viikonloppuina. Kannattaa kokeilla!

-Saara

Vaikka Verssossa on vuokramökkejä, alueella voi huoletta oleskella. Yksityisalue-kylttejä ei kannata pelätä lomakylään saavuttaessa. Mökkien 3 ja 4 välissä on yleinen ranta, lento- ja koripallokenttineen. Rantaan pääset Google mapsin ohjeilla tästä linkistä. Mökit ovat rantaan päin ajettaessa numerojärjestyksessä vasemmalta oikealle. Mökkejä on yhteensä 10.

Versson vuokramökit ja maa-alue on Pyhtään kunnan omistuksessa, mutta alue on vuokrattu eteenpäin Pyhtään Karting Club Oy:lle, joka taas hoitaa mökkien vuokraustoiminnan. Karting clubin yhteystiedot löydät täältä. Yleisellä rannalla olevaa grillikatosta saa käyttää. Tuo vain omat puut mukanaan ja vie roskansa pois.

Versson ranta-alue on hyvin kaunis. Se on herättänyt kiinnostusta myös kunnan ulkopuolella. Pyhtään kunta on yhdessä Cursorin ja brittiläisen Rabih Hage Ltd:n kanssa ideoinut luksuskylpylähotellia Versson rantaan. Verssonkankaan asemakaava on jäänyt valitusten jälkeen voimaan. Asemakaavassa aivan ranta-alueet on jätetty retkeily- ja ulkoilualueiksi.

asemakaava-versso.png

Rabih Hage Ltd:n sivuilta löytyy kylpylähotellista muutama havainnekuva:

10.versso.jpg
9.versso.jpg

Jää nähtäväksi, millaiseksi alue tulevina vuosina kehittyy. Versson tilannetta seurataan huolestuneina tai toiveikkaina, riippuen siitä keneltä asiasta kysyy.

Suosittelen kuitenkin kaikkia nauttimaan Verssonkankaan merellisestä luonnosta, kaikin aistein. Versso tarjoaa varmasti upeita elämyksiä, kaikkina vuodenaikoina.

Hyviä reissuja!

– Janne

2 thoughts on “Versso, Verssonkangas

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s