Tarpojan Taival, Valkmusan vaellusreitti

Tarpojan Taival on vaellusreitti, jota olemme Jannen kanssa etsineet, suunnitelleet ja ennen kaikkea haaveilleet jo useamman vuoden ajan. Satoja kilometrejä ristiin rastiin suolla ja umpimetsässä, hikisiä tunteja ja tuhansia hirvikärpäsiä myöhemmin, se on tässä. Teille esiteltynä niin, että vasta te käyttäjät teette sen lopullisesti valmiiksi. Tämä on Tarpojan Taival, beta 1.0. Tällä vaellusreitillä juhlistamme myös blogimme 3-vuotissynttäreitä!

Tarpojan Taival ei ole helppo. Se vaatii jonkin verran kuntoa, maastonlukutaitoa sekä karttaohjelman (tai paperikartan) jota osaat varmasti myös käyttää. Se vaatii kunnolliset jalkineet, rutkasti juomavettä sekä ihan pikkiriikkisen puhdasta hupsua hulluutta.

Tarpojan Taipaleella näet ja koet Pyhtään kauneinta luontoa monella tavalla. Kuljet suolla ja tuoksuttelet suopursujen huumaavia tuoksuja. Kiipeät kalliolle katsomaan kauas horisonttiin ja näet kalasääksen liitävän suon yllä.  Löydät mitä kauneimmat polut Kymijoen varrelta ja näet laskevan auringon värjäävän kaiken ympärilläsi kultaiseksi.

Tarpojan Taival kiertää koko Kananiemensuon. Hupsistakeikkaa vaan! Olemme etsineet eläinten käyttämiä valmiita polkuja ja yhdistäneet niitä pieniin polunpätkiin sieltä täältä. Mukaan mahtuu tietenkin myös pitkospuulenkki, Moronvuoren taukotupa sekä ihanin Tarkjärvi mitä maa päällään kantaa.

Tarpojan Taival vie sinulta aivan koko päivän, tai kaksikin. Kilometrejä ei ole paljon, mutta maasto on välillä voimia vaativaa. Märkään aikaan on syytä varautua saappailla ja muulloinkin on ihan mukavaa jos jalassa on vettä pitävät kengät. Lumikengät ja sauvat, sekä märkään aikaan että upottavassa hangessa, keventävät askelta huomattavasti. Toisaalta, mukavinta tällä reissulla on olla silloin, kun maasto on mahdollisimman kuivaa. Silloin suo ei ole niin raskas ja esimerkiksi keväiset tulvat eivät tee isommista ojista mahdottomia ylittää. Me emme ole merkanneet reittiä maastoon, emmekä ole rakentaneet siltoja tai mitään muutakaan kulkua helpottavaa. Jokainen kulkee reitillä omalla vastuullaan ja jokamiehenoikeudella sekä erittäin hyviä retkeilytapoja noudattaen. Koko reitti kulkee Valkmusan luonnonsuojelualueen rajojen sisäpuolella ja siellä noudatetaan lisäksi myös Valkmusan omia järjestyssääntöjä.

Kuvia meillä tältä reitiltä kyllä riittää. Sen verran useasti olemme siellä jo kulkeneet suuntaan jos toiseenkin, joskus takaisinpäinkin kilometritolkulla ja varmistettu vielä kertaalleen reitin kulku. Janne kertoo teille kaikki tarvittavat faktat, joten tässä muutamia reissukuvia jotta uskaltaudutte matkaan tekin. 

Retkiterkuin Saara, ja Janne jatkaa…

 

Jaahas – meikkikselle jäi sitten tämä kartan tulkitseminen. Kaikille, jotka ovat olleet aikaisemmin kanssani reissuilla, ei tule yllätyksenä, että johdan joukot upottavalle suolle 😀

Simonsaaren lenkki on siis tuo lintutornin kautta kulkeva pitkospuulenkki. Moronvuoren reitti on suon vastalaidalla oleva pyrähdys parkkipaikalta päivätuvalle ja takaisin (2 km suuntaansa). Meillä oli pitkään haaveena yhdistää nämä kaksi pätkää yhdeksi kokonaisuudeksi. Kartasta erottuvat kaksi uutta ”polkua”: pohjoinen yhdyspolku päivätuvalta lintutornille ja eteläinen yhdyspolku Moronvuoren parkista Lintutornille. Vaikka puhun tässä poluista, kumpikaan reiteistä ei kulje koko matkaa valmista polkua pitkin.

Näistä yhdyspoluista pohjoinen polku on valmiimpi ja helpompi kulkea. Matka päivätuvalta lintutornille vie normaalilla saapastelulla aikuiselta n. 1 h 40 min. Matkan aikana tulee muutama pusikko vastaan, mutta muutoin reitti on suhteellisen avaraa. Suolla on tämän jutun kirjoitushetkellä kuivaa, ja pohjoisen yhdyspolun märimmistäkin kohdista selviää vaelluskengillä.

Eteläinen reitti onkin sitten hieman toista maata. Siellä tarvitaan saappaita ja matka on pohjoista reittiä rankempi. Kulku Moronvuoren parkista lintutornille vei muutaman juomatauon, mustikoiden syömisen ja kartanluvun kanssa 3 h 20 min. Paikoitellen reitti ”oikaisee” suon poikki ja sieltä löytyy märkiä ylläreitä riittämiin myös näin kuivaan aikaan. Jos on valmis väistämään pahimmat lillingit, niin kaipa siellä myös vaelluskengillä pystyy kuivin sukin kulkemaan (varma ehkä).

Koko kierroksen pituus on 12,2 km, mutta se ei kerro koko totuutta. Jos lähtee ja palaa Moronvuoren parkkiin, koko kierrokseen menee aikaa 5 h 30 min – 6 h ilman ruokataukoa.  Kyllä tuo jaloissa tuntuu, ei sitä käy kieltäminen 😀

Pohjoisen yhdyspolun kaksi kohokohtaa ovat kalliojyrkänne suon laidalla ja Tarkjärvi. Nämä ovat karttaan merkitty kiikarimerkein. Kalliojyrkänteelle kävelee Moronvuoren päivätuvalta n. 20 min (nopeamminkin jos tietää mistä pusikosta tie kulkee).

Eteläisen yhdyspolun parasta antia ovat suopätkät ja avosuon laidalle jäävät idylliset ”taukopaikat”, jotka on merkitty karttaan kuksa-ikonein.

Reissussa suunnistusta helpottaa karttasovellus, johon voi reittimme hakea. Samalla karttaohjelmalla näet koko ajan oman sijaintisi. Alla sovelluksen asentamisesta tarkemmin. Jos lähdet maastoon pelkän matkapuhelimen voimin, on syytä muistaa ottaa varavirtalähde mukaan, sillä sovellus syö akkuja melkoista tahtia. Harjoittele sovelluksen käyttöä ensiksi kotisi lähellä vaikka koiralenkillä. Lisäksi reissussa on syytä olla kaveri mukana. Suolla on mahdollista, vaikkei todennäköistä, joutua sellaiseen silmään, ettei sieltä omin avuin pääse pois. Karttasovelluksen reitti vetää välillä pienoista rinkiä. Kaikkia lisäpyörähdyksiä ei ole pakko seurata, vaan kannattaa lukea reittiä ja karttaa samaan aikaan: suunnitella samalla omaa reittiä ja miettiä helpointa tapaa kulkea.

Maastokartat sovelluksen asennus ja karttapohjan lataaminen

 1. Lataa Maastokartat sovellus Play-kaupasta (ohje valitettavasti vain Androidille).
 2. Olen tehnyt reitistä karttatiedoston. Voit ladata sen puhelimeesi tästä linkistä.
 3. Kun linkin tiedosto on latautunut puhelimeesi, avaa se. Valitse tiedosto avattavaksi sovelluksessa Maastokartat.
 4. Avautuvassa ikkunassa laita valinta kohtaan ”Korvaa olemassa oleva kohde”
 5. Paina oikean yläkulman alaspäin osoittavaa nuolta.

IMG-20190912-WA0003

6. Valitse Tarpojan Taival listalta ja pääset katsomaan sitä napsauttamalla vihreällä pohjalla olevaa osoitinta. 

IMG-20190912-WA0006

Reittihän ei ole missään nimessä valmis. Sen vuoksi se on beta 1.0. Tehdään se yhdessä valmiiksi 😀 Ehdottakaa kansallispuiston rajojen puitteissa, mistä teidän mielestänne Tarpojan Taival tulisi kulkea. Pelkästään kartasta katsottuja ehdotuksia emme ota vastaan, paikan päällä on pitänyt itse käydä 😀 Tarvitseeko Tarpojan Taival pientä viilausta ja jos, niin missä, vai pitääkö tehdä isompia korjauksia?

Hyviä retkiä kaikille!

– Janne

5 thoughts on “Tarpojan Taival, Valkmusan vaellusreitti

 1. Tulevana viikonloppuna olisi tarkoitus lähteä katsastamaan tämä reitti 🙂 Olisiko mahdollista saada tänne sivulle jonkinlainen selkeämpi kartta jonka voisi tulostaa mukaan? Tai saisiko reitin tuonne Metsähallituksen Retkikartta.fi palveluun? Ei ihan hirveästi puhelimen varassa kiinnostaisi retkeillä, mutta kyllähän ton tosta omalle kartallekin piirtää.

  Tykkää

  1. Hei Teemu, Päivitimme juttumme kartan tarkemmaksi. Napsauta karttakuvaa ja valitse sen jälkeen oikeasta alakulmasta linkki ”Katso täysikokoisena”. Tämän kuvan kun tallentaa omalle koneelle ja tulostaa, niin saa hyvälaatuisen tulosteen. Pohjoinen reitti on helpompi ja valmiimpi. Eli jos haluaa nauttia, niin voi kävellä edestakaisen reitin. Jos sitten haluaa tehdä täyden ympyrän, niin joutuu uskaltautumaan eteläiselle pätkälle. Se on toista maata ja paikoitellen todella märkä ja rankka. Vesitilanteesta riippuen reitille merkitty pätkä saattaa olla todella kostea. Joka tapauksessa, varoituksen sana annettu 😀 Hyviä reissuja!

   P.s. Lumikengät auttavat märimpien pätkien yli.

   – Janne & Saara

   Tykkää

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s