Koivuviikki, Tammijärvi

Koivuviikki löytyy Tammijärven itäiseltä rannalta, Korkiakallion reunamalta. Olemme retkeilleet täällä jo useammankin kerran, jokaisena vuodenaikana. Maasto on kallioista mustikkametsää ja kalliojyrkänteen päälle johtavaa polkua pitkin löytää komean paikan tähyilyyn yli Tammijärven. Kalavedet ovat antoisat, talvella hiihtämään pääsee helposti vain pienen kävelymatkan päästä parkkipaikalta ja vuodenajasta riippumatta rantamaisemia mahtuu ihailemaan monesta suunnasta. Veneellä ja kanootilla rantautuminen onnistuu helposti ja uimaankin pääsee loivasta rannasta hyvin. Ja niitä mustikoita. Niitä oli vieläkin paljon ja ISOJA ja osa vielä aivan kiinteitä ja hyvän makuisiakin!

Näin ruska-aikaan Tammijärven rannat värittyvät monenkirjaviksi ja maisemat ovat erityisen kauniit. Tammijärven alueella on useampikin Pyhtään kunnan ylläpitämä ulkoilualue ja aiemmin olemmekin jo kirjoittaneet jutun Antinrannasta. Sen voit lukea uudelleen tästä.

Koivuviikin rannasta löytyy kaksi nuotiopaikkaa. Nuotiopaikat ovat aika kaukana toisistaan ja molemmat myös kovin kurjassa kunnossa, lähinnä tee-se-itse-tiilistä tyyliin toteutettuja. Parkkipaikalta löytyy siistikuntoinen puusee ja roskasäiliö, tosin roskasäiliön löytää vain jos kurkkaa vahingossa puuseen naapuriovesta sisään. Nuotiopaikoista ja pienestä ehdotuksesta rannan viihtyvyyden suhteen kerrommekin jutussa lisää Jannen tarinoimana.

Meillä oli jälleen eväsreppu mukana (tietenkin) ja kassillinen polttopuita. Edelliset retkeilijät lähtivät juuri rannasta meidän saapuessamme ja saimmekin lähes valmiin hiilloksen makkaroille. Kiitos! Omat puut on kuitenkin syytä tuoda mukana, sillä valmista klapipinoa ei nuotiopaikan vierestä löydy.

Koivuviikissä kävimme ottamassa myös syksyisiä ”taidekuvia” reilu vuosi sitten. Taivas oli tumman synkeä ja enteili sadetta, mutta ehdimme kuitenkin ottaa muutaman kuvan ennen kastumista. Nämä kuvat ovat jyrkänteen laelta, läheltä yksityisalueen rajaa sekä aivan rannasta, missä kallio on upeasti sileä ja kumpareinen.

Jo matkalla Koivuviikkiin saimme ihailla aivan upeaa ruskaa teiden varsilla. Tänä syksynä tuntuu värejä olevan yllin kyllin niin maassa kuin puissakin. Kannattaa vielä ihastella, niin kauan kunnes viimeinenkin värikäs lehti irroittaa otteensa.

Karsin kuvat kolmannekseen ja silti näitä on aika paljon. Toivottavasti jaksatte lukea koko jutun loppuun saakka. Ja hei, viimeistään keväällä saatamme silloin tällöin tehdä reissuja niin, että juuri Sinä pääset mukaan retkelle. Ilmoita itsesi mukaan postituslistalle ”ota yhteyttä”-lomakkeen kautta!

-Saara

Google mapsin linkki Koivuviikin rannan ulkoilualueelle löytyy tästä. Harjuntieltä kääntyy rantaa kohti Koivuviikintie. Tätä tietä ajetaan suoraan n. 650 metriä ja saavutaan parkkipaikalle. Parkkipaikalta johtaa kaksi polkua molemmille nuotiopaikoille. Pohjoisempi nuotiopaikka on kunnoltaan hieman parempi, vaikkei senkään kunto häikäise, kuten Saara edellä totesi (kuvat alla).

Onhan tämä sentään parempi kuin hiekkakasa, joten pulinat pois ja makkarat tulille 😀

Kun nuotiopaikoilta jatkaa rantaa pitkin pohjoiseen, niemen kärkeä kohtia pääsee matkailija upeiden kallioiden päälle. Nämä kalliot näyttävät ja tuntuvat mahtavilta erityisesti kesällä. Yleistä rantaa jatkuu yksityisalue-kyltille saakka.

Välillä rannassa näkee erilaisia laavuviritelmiä. Alla oleva taidonnäyte löytyi tänä kesänä. Eivät nämä kuitenkaan kovin kauniita ole ja eivät houkuttele vierailijoita luokseen. Moronvuoren taukotuvalta ja Valkmusan luontopolulta löytyy satamäärin juttuja ja valokuvia, Koivuviikistä ei juuri ollenkaan. Toki kansallispuiston asema on erityinen,  mutta myös Koivuviikki on varsin upea paikka ja ansaitsisi runsaasti kävijöitä.

32-DSC02066 – Kopio

Saaran kanssa pölhöilimme hiukan ja sijoitimme Moronvuoren taukotuvan vieressä olevan grillikatoksen, Koivuviikin laavurähjän tilalle. Olisihan tuo melkoinen muutos! Valkmusan Simonsaaren näkötornin luota löytyvät, katetut pöytä-tuoli -yhdistelmät,  toimisivat rannassa myös erinomaisesti.

koivuviikki-nuotiopaikka2

Vantaalla hyvin suosittu uimaranta ja lenkkipolku sijaitsee Kuusijärven rannalla. Kuusijärvi on steroideilla vahvistettu Huutjärven uimaranta: laituria ja rantaviivaa on venytetty ja palveluita löytyy rannalta. Muistan myös Repoveden n. 30 vuotta sitten. Ennen kansallispuistoaikaa ja palveluita, sitä ei oikein kunnolla osattu etsiä, vaikka maisemat Olhavalta olivat yhtä upeat kuin nykyään. Tammijärvi on huikea ja sen rannat mahtavat – Koivuviikissä on huimasti potentiaalia. Tämä ja useampi muu pyhtääläinen ulkoilupaikka kaipaisi kyllä kunnostusta. Toivoisin näkeväni Pyhtäällä paljon pieniä ja erinomaisessa kunnossa olevia ulkoilu- ja retkeilypaikkoja, joista kaikki kuntalaiset voisivat olla hyvin ylpeitä.

Olen mukana siivous- ja rakennustalkoissa kun sellainen järjestetään.

Hyviä reissuja kaikille!

– Janne

3 thoughts on “Koivuviikki, Tammijärvi

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s