Sarvenniemi, Äyspäänselkä

Tiedättekö missä sijaitsee Pyhtään itäisin kolkka mantereen puolelta saavutettuna? Tiedättekö että sinne pääsee vain ajamalla ensin Kotkaan ja kävelemällä useamman kilometrin pitkin kapeita metsäpolkuja? Tämä on minijuttu Sarvenniemestä. Se ansaitsee pienuudestaan huolimatta ihan oman jutun.

Sarvenniemi, Pyhtään ”se vasta puol”, löytyy aivan Santalahden ulkoilualueen raunamilta, pienen ja kapean niemen kärjestä. Kuntaraja on juuri siinä kohdin vedetty aivan viivasuoraan, vaikka hieman pohjoisemmassa se myötäileekin rantaviivaa.

Pitkänperänpohja on suojaisa poukama, jonka kautta Sarvenniemeen kuljetaan siloisia kallioita pitkin. Jatkosodan aikana tässä poukamassa oli ankkuroituneena kolme saksalaista sotalaivaston alusta. Niiden kiinnitysrenkaat ovat edelleen kiinni kallion jyrkissä seinämissä. (lähde Hullu arkkitehti-blogi 2015)

Tämä pieni pala Pyhtäätä on aivan yhtä kaunista rantakivikkoa ja mustikkametsää kuin moni muukin pikkusaaren tapainen Pyhtäällä. Itse asiassa, rantaviivasta kauimmaiselle kivelle kömpiessäni tuntui kuin olisin ollut jollain pikkusaarella, kaukana aavalla merellä. Niin upeana meri täältäkin suunnasta avautuu.

Sarvenniemelle kulkee selvästi erottuvat polut. Niemellä on muutamia kesämökkejä, mutta niiden pihaan ei vahingossakaan joudu kunhan katsoo polkua muutaman metrin eteenpäin aina kulkiessaan. Aivan Sarvenniemen kapeimmassa kohdassa on Kotkan kaupungin omistama pieni mökki. Polku kulkee aivan sen ohitse eikä kulkija siinäkään pihamaalle eksy. Rantaviivaa seuraten löytää sinne kauimmaisellekin kivelle ja sinne kiivetessä saattaa sitten jo tossutkin hieman kastua.

Rajapyykin kohdalla pääsee hyvin veneelläkin maihin. Aika kivikkoista rantavesi on, mutta varovasti tullessa siitä selviää kyllä. Rannalla saa aivan rauhassa evästellä ja etsiä meren siloittamia kiviä matkamuistoksi. Täällä tuskin koskaan on ruuhkaa. Pyhtäälle päin katsoessa näkyy mm. edellisen reissumme Kokkovuori, josta voit lukea uudestaan tästä.

Reissukoira Derin mielestä saari oli aivan liian pieni ja hajuton. Onneksi Santalahden ulkoilureitiltä löytyi valtavasti postia vierailta karvakamuilta, joten se vähän helpotti mielipahaa. Sen verran täytyy tässä Pyhtää-blogissakin antaa naapurikunnalle kiitosta, että Santalahdesta löytyy kyllä yksi hienoimmista merkityistä ulkoilureiteistä ja nautin siitä täydellä sydämellä.

Rajapyykki ei ole järin kaunis, mutta ajaa asiansa. Lue Jannen ohjeet metsäpolkujen osalta niin et ainakaan eksy kenenkään pihalle ja voit rauhassa nauttia tästä minipalasta kaunista Pyhtäätä.

-Saara

Siellä se on, aivan pikkuinen niemen kärki suuren Kotkan syleilyssä ja millä paikalla!

pyhtaa-karki

Saaran kanssa jo jokin aika sitten pohdimme mantereelta käsin tavoitettavia Pyhtään äärikohtia: pohjoisin, eteläisin, läntisin ja itäisin kolkka. Nämä ovat kaikki löytyneet ja niistä myöhemmin lisää. Itäisin kohta vei ajatukseni aluksi Heinlahteen ja Räskin tuntumaan, mutta yllätys oli melkoinen, kun huomasin itäisimmän kohdan sijaitsevan Mussalossa! Siellä se lepää, piskuinen, Kotkan läntisen laajenemisen estävä etuvartioasema 😉

kartta-santalahti2.png

Päästäkseen Sarvenniemen kärkeen, on kuljettava muutamien kesämökkien vierestä, joten tarkkana kannattaa olla. Sarvenniemeen ei pääse autolla. Auton voi jättää hiekkatien varteen kohtaan A. Google mapsin linkki tähän kohtaan löytyy täältä. Tässä myös muutama sanallinen ajo-ohje: Santalahden minigolf-kentän jälkeen asfalttitie päättyy kääntöpaikan lenkkiin. Lenkin perältä matka jatkuu reilun kokoista hiekkatietä n. 160 metriä, oikealle kääntyvän polun kohtaan (kohta A).

Kohdasta A lähdettäessä, polku nousee portaita pitkin kalliolle. Jos portaita ei nousussa näy, on seikkailija väärällä polulla. Polku johtaa  aivan meren rantaan, jossa tie risteää oikealle ja vasemmalle. Tästä valitaan oikealle johtava polku.

Polku kulkee kesäasunnon edestä (kohta B). Polkua käyttävät selkeästi myös niemen  asukkaat, joten sitä uskaltanee käyttää myös muut kulkijat. Polku johtaa pienen kallion laelle, josta pääsee polkua pitkin rantakalliolle (kohta C). Tällä rantakalliolla sijaitsee Kotkan ja Pyhtään välinen raja.

Kohdan C rantakallio kuuluu Kotkan kaupungin maa-alueisiin, joten sillä voi rauhassa oleskella. Tältä rantakalliolta otetaan muutama harppaus ja hups – onkin jo Pyhtään puolella! Jotta Äyspäänselkä ja pyhtääläiset merialueet aukeaisivat kunnolla näkyviin, kannattaa laahustella aivan niemen kärkeen kohtaan D.  Kun kohdasta C etenee rantaa pitkin kohtaan D, ei ajaudu kenenkään pihaan. Niemen eteläkärjessä on useita rakennuksia ja siellä kulkeminen menemättä kenenkään pihalle ei onnistu (tämä alue merkitty myös karttaan).

Hauskaa reissua!

– Janne

 

One thought on “Sarvenniemi, Äyspäänselkä

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s