Lintutorni, Heinlahti

Heinlahden lintutornilta avautuu kaunis maisema lähes koko Heinlahdelle. Kesällä 2022 avautunut Kotirannan torni on yksi Kymenlaakson parhaista paikoista kiikaroida lintujen muuttoa niin keväällä kuin syksylläkin. Kahlaajat, puolisukeltajat ja muut tirpat viihtyvät erinomaisesti lähes kahden neliökilometrin suuruisella lahdella. Hyvin matala ja ruovikkoinen lahti tarjoaa runsaasti nokittavaa ja sopivan pesintäpaikan rannan tiheän kasvuston suojissa. Lajikirjo on runsas. Hanhien, joutsenten ja haikaroiden joukkiot valtaavat vesistön lukuisina yksilöinä, kalasääski näyttäytyy ajoittain ja merikotkatkin ruokailevat lahdella oikein kaveriporukalla. Pienemmistä linnuista sitten puhumattakaan. Lintutornin viereiseen puuhun saattaa istahtaa tuttavallinen käki seurailemaan kiikarikaverin touhuja tai sitten taivaanvuohi määkiä pääsi yläpuolella esitellen lentotaitojaan.

Aiemmin hieno Heinlahti jäi huonosti saavutettavaksi lintuparatiisiksi. Hetteikköinen rantaruovikko sekä asutus estivät yleisön pääsyn lähelle rantaa, saatikka riittävän korkealle kiikaroimaan lahden ylitse. Muutamille isoille kiville oli rakennettu tikkaita jotta katse olisi kantanut kauemmas ja toki lahden asukkaiden omilla pihoilla on yksityisiä lintujen tarkkailupaikkoja. Moni lahden ympäristössä asustava kertookin nauttineensa upeasta lajikirjosta sen kummemmin asiaa edes ajattelematta. Muut lintuharrastajat ovat vain voineet haaveilla samanlaisesta näköalasta lahden ylitse.

Arktikan seuraamiseen Heinlahdessa on nyt oikein hyvät ja monipuoliset mahdollisuudet. Lintutornista näkee lahdella viipyilevän linnuston ja jos kiertää Heinlahden kylän puolelle, Suuriniityn peltoaukealle tai vaikkapa Kokkovuorelle saakka, saa hyvän käsityksen lintujen valtavista pääluvuista muuton yhteydessä. Heinlahti on siis tärkeä levähdyspaikka monille muuttajille ja kotipaikka täällä pesiville siivekkäille.

Tornille johtaa kaunis mutkitteleva soratie, tosin murkula on sen verran karkeaa että polkupyörällä ja vaikkapa pyörätuolilla kulkeminen on hieman hankalaa ja töyssyistä. Pyörätuolillakin olisi nimittäin mukava päästä rantaan saakka, ainakin näin keväällä ennen kaislojen kasvamista näköalan eteen. Toukokuussa näkymä on oikein hyvä matalalta maantasostakin ja rantapuiden keväinen sirkutus hivelee korvia. Alkumatkasta voi ihastella myös Peltolanmäen Highland-karjan leppoisia ammuja. Laitumia on paljon ja toisinaan ammut saattavat olla jossain kauempanakin aterioimassa. Jos kuitenkin rantakaislikossa suhisee, se saattaa olla Sakarin ammu!

Torni ei todellakaan ole mikään rimpula pikku hökötys, vaan tukeva ja tuulessakin vakaana seisova kaksikerroksinen komistus. Alempaan kerrokseen pääsee tarvittaessa sateelta suojaan ja siltikin näköala on upea. Ylemmästä kerroksesta on panoraama-näkymä lähes koko lahden alueelle. Pyhtääläinen ST Building Services rakensi tornin kunnan kera ja rahallista tukea tarjosi ely-keskus. Pekka Liimatainen lahjoitti tontin lintutornia varten, joten kiitokset siitä!

Lintutornissa päätyy toisinaan keskusteluun mielenkiintoisten ihmisten kanssa. Itse en ole mikään lintutietäjä tosiaankaan, mutta ystävälliset alan harrastajat opastavat ympärillä häärivien siipiniekkojen pariin yleensä mielellään. Kerran sain eräältä tosiharrastajalta lainaksi kiikarit ja opastusta kaukoputken läpi kaukaisuudessa nähtyjen lintuparvien tuntomerkkeihin. Aivan upea kokemus. Toisaalta, osa harrastajista varmaankin haluaa keskittyä lintunautintoon täydessä hiljaisuudessa ja omassa rauhassa. Tornissa onkin hyvä muistaa rauhallinen ja hiljainen liikehdintä sekä muiden kunnioittaminen. Eihän kukaan tietenkään halua pelästyttää pois kolmijalkakuklon äärimmäisen harvinaista ensiesiintymistä! Suomessa harvinainen eskimohanhihan tornista onkin jo havaittu ainakin kertaalleen.

Auringonlasku lintutornissa on kaunis. Osa linnuista palaa lahdelle yöpymään ja turvaan maapetojen hampailta. Jalohaikarat lentävät tuttuihin yöpymispuihin lahden länsirannalle ja koristavat suuria puita kuin kuusen kynttilät konsanaan. Taivas värjäytyy lämpimän kullan sävyihin ja lahti hiljenee hetkeksi.

Ajo-ohjeet

Lintutornille pääset Google mapsin opastamana tästä linkistä. Aja eläinlääkärin rakennuksen oikealta puolelta, vasemmalle kääntyvään mutkaan. Pysäköi auto pois ajoväylältä. Seuraa rantaan johtavaa sorapolkua. Lintutornille on matkaa parkkipaikalta n. 200 metriä. Hiekkatien osuudella parkkipaikan jälkeen ei ole talvikunnossapitoa. Merikotkia tornista voi nähdä jääpeitteiselläkin Heinlahdella ja aina sinne joku innokas on hangessa polun pohlannut.

Kymenlaakson lintutieteellinen yhdistys ry on oikea osoite uusille lintuharrastajille tällä seudulla. Heidän kauttaan löydät mm.opastetut linturetket koko Kymenlaakson alueella ja paljon muuta tietoa lintuiluharrastuksen aloittamiseen.

Tirppaterveisin, Saara ja Janne

Ja hei, me löydytään nyt myös IGn ihmeellisestä maailmasta!

https://www.instagram.com/kylatjakivitiet/

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s