Gamla Hinkaböle, Munapirtti

Eräänä sateisena lokakuun päivänä suuntasimme matkamme Munapirtin syntysijoille. Olimme sopineet treffit Johan Ståhlin kanssa Gamla Hinkaböleen, lähiseudun ainoan aidon tuulimyllyn juurelle. Koko Kymenlaaksosta löytyy enää kaksi alkuperäisellä paikallaan olevaa tuulimyllyä, vaikka aikanaan niitä oli rakennettuna lähes joka kylään.

Gamla Hinkabölen alueen historia ulottuu vuosisatoja taaksepäin, mutta tässä jutussa kerromme lähinnä paristasadasta viimevuodesta ja sen nykytilasta. Alue on toiminut kotiseutumuseona vuodesta 1921 ja aivan pian juhlitaan siis museon 100-vuotisjuhlia. Rakennukset ovat toki paljon vanhempia. Tupa on noin 1700-1800-luvun taitteesta ja tuulimyllynkin tiedetään nousseen pienelle kalliolle jo vuonna 1861. Vanhin kartta alueelta löytyy vuodelta 1738 ja siinä Hinkaböle mainitaan jo nykyisellä nimellään.

Tupa oli pahoin rapistunut kun Munapirtin saaren kyläyhdistys sai sen hoitoonsa vuonna 2006. Asuintaloa restauroitiin noin 10 vuotta ja se saatiin kuin saatiinkin pelastettua kyläyhdistyksen ahkerien talkoolaisten voimin. Pieni mutta sitäkin tiiviimpi joukko ei ole säästellyt työtunteja eikä hikipisaroita saadakseen paikan säilymään seuraavillekin sukupolville.

Tupaan on kerätty upea kokoelma vanhoja esineitä, niin tilan omista rakennuksista kuin koko saaren liitereitä ja vinttejä koluten. Tunnelma tuvassa on hämyinen, mutta niin ihanan aito. Voi melkein kuulla rukin hyrräävän ja tulen rätisevän suuressa avotakassa, jonkun kolistelevan patoja ja vanhan puusängyn natisevan kylkeä kääntävän nukkujan painosta.

Kun kerran tupa on nyt saatu pelastettua pahimmalta, olisi tuulimyllyn vuoro. Mylly on seisonut pienellä kallion nyppylällä, kaiken tuulen ja tuiverruksen armoilla 157 vuotta ja osa sen alkuperäisistä rakenteista on pikaisesti korjauksen tarpeessa. Johanin johdattamana kiipesimme notkuvat portaat tuulimyllyn uumeniin. Kuuntelimme kiinnostuneina selvitystä kaikesta siitä, mikä kaipaisi korjaamista, ja mietimme samalla kuumeisesti onko lattia yksi niistä? Ensimmäinen kerros on nimittäin reilun 3,5 metrin korkeudella ja alapuolella on jokseenkin kovaa kalliota…

Sisältä löytyy täysin säilynyt koneisto ja lattiasta aika pieni ”tappi”, joka kannattelee koko tuulimyllyn pyörivää yläosaa. Koneisto on suuri, myllynkivet ja lavatkin valtavat. Kuinka ihmeessä tämä on saatu tasapainoon tuon akselin ympärille?! Myllyä on siis aikanaan pyöritetty tuulen suunnan mukaan suotuisaan asentoon ja siksi koko yläosa on irtonainen. Tällä hetkellä pyörivää yläosaa kannattelevat vanhat puhelinpylväät. Myllyhuoneen alapohjan palkit alkavat olla liian huonossa kunnossa kantaakseen myllyn koko painon.

Toinen kerros on lähes 6 metrin korkeudella ja tikkojen hakkaamista reiistä seinissä näkee maisemaa pitkälle joka suuntaan. Ratashuoneessa tuuli suhisee, valo pilkottaa lautojen raoista ja vanhat parrut ovat tuhansien nimikirjaimien peitossa. Rakastavaiset ovat tulleet tänne piiloon katseilta ja kirjoittaneet tunnustuksensa myllyn harmaaseen runkoon.

Kyläyhdistys on teettänyt tuulimyllyn vaurioista kartoituksen ja myllyn pelastamiseksi tarvitaan satojen talkootuntien lisäksi toki myös rahaa. Tämän ainutlaatuisen, historiallisesti arvokkaan rakennuksen säilyttämiseksi voit antaa tukesi ostamalla esimerkiksi alueesta juuri kootun kirjan. Sieltä löydät kattavasti koko tarinan ja ehkäpä myös kipinän tutkia paremmin juuriasi Pyhtäällä, tai missä ikinä asutkin. Meidät nämä tarinat Pyhtäältä ovat vieneet jo ihan mennessään!

Saara ja Janne

Alueelle on vapaa pääsy, mutta sisätilat ovat avoinna vain sovitusti sekä silloin, kun Gamla Hinkabölessä on talkoopäivät tai jokin muu tapahtuma. Näiden osalta ajankohtaista tietoa tarjoaa Munapirtin omat kyläsivut sekä sieltä löytyvien aktiivien yhteystiedot.

Rahallisen tukesi tuulimyllyn korjaukseen voit osoittaa yhteyshenkilöiden lisäksi myös Pyhtään kirjastolla. Sieltä voit ostaa Gamla Hinkabölen historiikin sekä kangaskassin ja näin tukea helposti upean tuulimyllymme säilymisen pitkälle tulevaisuuteen.

Kauniin Gamla Hinkabölen ja tuulimyllyn luo opastaa Google maps tästä linkistä.

One thought on “Gamla Hinkaböle, Munapirtti

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s