Hirvikoski, Vastila

Hirvikoskelle ajaa tovin, lähes kaikkialta, mutta kohisevat kuohut palkitsevat jopa hikisen pyöräilijän. Vesi on avoinna läpi vuoden ja rantakalliolta löytyy paikka evästelylle ihan mihin aikaan vuodesta tahansa.

Pienen matkan päästä löytyy Hirvikosken kyläkauppa, jos vaikka omat eväät unohtuivat matkasta. Pikkuruinen kyläkauppa on perustettu jo vuonna 1906 ja se palvelee kyläläisiä ympäri vuoden. Muihin ruokakauppoihin onkin matkaa noin 20 km, eli oven saranoita kannattaa ahkerasti kuluttaa, jotta kauppa palvelee asiakkaitaan vielä toiset 100+ vuotta. Huom. Kyläkauppa on suljettu!(2018) Toivottavasti uusi kauppias kaupalle vielä löytyy.

Näin kevään korvalla alkaa aurinko lämmittää joen penkereitä ja tuulelta suojaisen paikan löytäessään retkeilijällä on lokoisat oltavat. Olemme käyneet Hirvikoskella lukuisia kertoja, välillä rannalla retkeillen ja Janne muutamia kertoja myös kanootilla kuohuissa meloen. Ruuhkaa alueella harvemmin on ollut ja kaikki halukkaat ovat alueelle hyvin mahtuneet.

Kesällä joukkoon liittyvät kalastajat ja muutaman kerran olemme nähneet kuinka melojat kesyttävät kuohuja kajakeillaan. Ranta, vaikka aika pieni onkin, tarjoaa siis monenlaista hupia ulkona viihtyville.

Hirvikoskella on dokumentoitua historiaa lähes 600 vuoden takaa ja alueelta on löytynyt myös useita kivikautisia asumuksien jäänteitä sekä esineistöä. Lisää historiasta voit lukea vaikkapa täältä. Hirvikoskella on myös oma kyläportaali alueen palveluista, ja se löytyy täältä.

– Saara

Olemme tulleet alas satumaisen kaunista Kymijokea useita kertoja partiokamujen kanssa. Yleensä matkassa on ollut kolme inkkari-kanoottia ilman aukkopeitteitä; kaksi sankaria kussakin kanootissa. Ensimmäinen saapuminen Hirvikoskelle jännitti. Joki teki pyörteitä ja kunnon pauhu kuului jo matkan päähän. Sillä kerralla tultiin kauniisti alas sovittua reittiä, kuivin varustein.

Koski osaa myös yllättää ja on kostonhimoinen. Runsas vesimäärä tekee koskesta kuoppaisen. Tällaiseen koskeen kun laskee inkkarilla huolettomasti, varustepussit avoinna ja peltimuki irrallaan, niin huomaa pian kanootin olevan kuohun pohjalla. Horisontti kääntyy ja sen jälkeen onkin ohjelmassa tavaroiden poimimista Kymijoesta.

Hirvikoski on myös Kymijoen Pyhtään haaran viimeinen kunnon koski ja Kymijoen viimeinen vapaa voimannäytös ennen merta. Hirvikoskella tapaa myös usein viikonloppuisin koskikajakeilla temppuilevia. Paikalliset saattavat ajaa kosken läpi yläjuoksulle moottoriveneellä – hauskaa katseltavaa sekin. Upea paikka.

Sillalle ei kannata missään nimessä pysäköidä. Pysäköintitilaa löytyy runsaasti lähettyviltä. Parkkipaikka löytyy kartan kohteesta A, johon on tässä Google Mapsin linkki (matkapuhelimella avattuna saa näkyviin ajo-ohjeet). Lisäparkkitilaa löytyy Vastilan seuratalon takapihalta (kohde B). Parkkipaikoilta menee useita polkuja rantaan ja joen varrelta löytyy kallioita ja kiviä, joilla löhöillä kauniina kesäpäivänä.

Kohteet näkyvät maastokartalla tästä linkistä.

Alueen muinaisjäännöskartta on nähtävillä täällä.

Tässä hieman fiilisvideota maaliskuulta 2020. Videon lopussa kuvaa myös Hirvivuolteelta.

– Janne

 

 

4 thoughts on “Hirvikoski, Vastila

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s