Punaiset kivet, Pyhtää

Punaiset kivet. Mysteeri Pyhtään tapaan. Jo useamman vuoden olemme miettineet päämme puhki, kuka tai mikä nuo punaiset kivet toi moottoritien laitaan? Putosiko ne taivaalta vai maalasiko niitä tosiaan kaksi koulukuntaa, kilpaa vuoroöinä? Toinen halusi kivet peruspunaisina ja toinen odotti pokepallon poksahtavan hetkenä minä hyvänsä. Meillä lopputuloksen seuraajilla meinasi poksahtaa ainakin otsasuoni kaikesta siitä jännityksestä.

Mutta, onko sillä niin väliäkään? Tietää ja selvittää tämä mysteeri… Eikö mysteeri ole kiva keskustelunaihe vaikka silloin, kun säästä ei jaksa enää jauhaa yhtään. Tai silloin, kun on kiva tutustua uuteen ihmiseen bussimatkalla ja ihan justiinsa ajetaan moottoritiellä punaisten kivien ohi. Tai vaikka silloin, kun ei vaan yksinkertaisesti keksi mitään uutta puheenaihetta parturintuolissa istuessaan! Katoaako taika jos sen lopulta joku ratkaisee?

Punaisten kivien mysteeri on kaikesta huolimatta innostanut pyhtääläisiä ”liittymään heimoon”. Portinpieliä ja kotipolkuja koristaa kivien pirtsakka rivistö ja kotikuntaa kohtaan osoitettua, ehkä hieman hulluakin kiintymystä halutaan mainostaa tällä rakkauden värillä.

Kivet on kiva väripilkku
Heti ku motarille ilmesty ajattelin et noita omalle pihallekin
.

Ajatus punaisista kivistä lähti majakasta josta kuvan löysin netistä, tonttuja meinasin vielä lisätä majakanvartijaksi betonista.

Yksi pieni punainen kivi löytyy pihalta, saatiin tupari lahjaksi kun pyhtäälle muutettiin.

Miten pyhtääläiset sitten merkkaavat reviirinsä? Ainakaan mottoritien varrella kenellekään ei jää epäselväksi että nyt ollaan punaisten kivien Pyhtäällä. Tiheämmillä asuinalueilla saattaa nähdä punaisia kiviä piha toisensa perään. Pieniä ja isoja, selkeästi näkyvillä tai hieman ujosti kukkapenkistä pilkottaen. Jokainen omalla tyylillään.

Entä, kertooko kiven koko sitten rakkauden määrästä. Suurimman kiven maalannut rakastaa kotikuntaansa eniten? Ei sentään. Niinkuin muissakin kiintymyksen osoituksissa, toiset haluavat tehdä sen hiljaa ja hillitysti, toiset taas huutaa rakkautensa koko maailmalle. Molempi parempi. Tämä rakkaus kuuluu kaikille!

Kivi on Tammijärveltä ja olikin niin painava, että just jaksoin siirrellä. Nyt se on maalattu ja tervehtii kaikkia pihaan tulijoita roskakatoksen nurkalla posket punaisena.

Saunapolun päästä löytyy, ei ehkä just tismalleen oikea sävy eikä portinpielessä mutta ajatus ❤

Löytyy takapihalta yksi ja pianon päältä toinen( vähän pienempi) ja molemmat oikeaa sävyä.

Me pistettii astetta paremmaks (tai vaaleammaks) vaaleenpunasella kivellä.

Kiviä on viety myös maailmalle. Ehkäpä pieni pala kotikuntaa on mukava viedä paikkaan jota rakastaa, jossain muualla. Kaukana kotoa, mutta silti jotain tuttua mukana.

Mökille, kotimaankiertueelle, lahjaksi entiselle pyhtääläiselle, lahjaksi uudelle pyhtääläiselle tai ”ihan vaa jonnee”.

Halusin viiä sen Takapunaan, ku se on ollu mun lempparirantsu täällä…

 

Lomamatkan kunniaksi Pyhtään
pu
nainen kivi asetettu hotellin sisääntulo reitille.

Tuossa yllä on lainauksia ja kuvia pyhtääläisiltä sekä mökkiläisiltä, jotka punaisilla kivillä kertovat muillekin asuvansa heille rakkaassa kunnassa. Hieman hupsussa sellaisessa ❤

Haastattelin vielä eräitä hupsuja, jotka ovat vieneet rakkautensa kotikuntaa kohtaan hieman pidemmälle.

Hanna-Kaisa ja tytöt Sanni, Saga ja Hertta. Heille punaisten kivien mysteeri kertoo kotiseuturakkauden lisäksi sen, että tää on Pyhtään juttu! Me ei olla mikään sisäänpäinlämpiävä porukka, vaan halutaan jakaa iloa muillekin. Vaikka ollaan pieni kunta, niin punainen kertoo rakkauden lisäksi myös vahvuudesta. Vaikka ollaankin pieni, ei tarvitse olla heikko. Täällä ollaan jopa rohkeita!

Hanna-Kaisalla ja tytöillä ”porisee” pihalla iso kattilallinen valmiiksi maalattuja punaisia kiviä. Sävy on juuri oikea. Signal Red 0274. Kiviä on maalattu omaksi iloksi, mutta myös muille jaettavaksi. Kaikkien ei ole järkevää ostaa maalipurkkia vaikka vain yhden pienen kiven maalausta varten, joten tältä porukalta voit lunastaa pienellä kolikolla kiven omaa pihaa koristamaan tai vaikkapa sitten maailmalle vietäväksi. Ihan loistavaa!

Hanna-Kaisan ja tyttöjen mielessä punaisten kivien ympärille voisi porukalla suunnitella jonkinlaista erittäin epävirallista yhdistystäkin. Siinä puheenjohtaja Kiven mielestä perusajatus voisi olla, että ”kiviäkin kiinnostaa!” Kivi voisi kiertää kaikki kylät, kerätä nimet kiiltävän punaiseen kylkeensä  ja yhdistää näin meitä pyhtääläisiä tekemään porukalla jotain hieman hassua ja erilaista. Yhteistyössä on rutkasti voimaa. Kiveltä ei kysytä mitä sillä on annettavaa Pyhtäälle, vaan Kivi kysyy sinulta: Mitä Sinulla on antaa rakkaalle Pyhtäälle?

Punainen kivi on huumorintajuinen, elävä, auttava ja ystävällinen. Se on myös rehellinen kaikessa rohkeudessaan. Punainen kivi johdattaa Pyhtäälle!  #pyhtaa

-Saara

ps. Punaisten kivien matkoista maailmalle, tai ihan vaan kotimaahankin, on tehty nyt kartta. Karttaan merkataan paikka ja laitetaan mielellään myös kuva ja lyhyt tarina kivestä uudessa kotipaikassaan. Jos haluat oman reissukivesi maailmankartalle, laita meille siitä viestiä! Katsotaan mihin kaikkialle rakas Pyhtäämme leviää ❤

Käytä kuvissa #pyhtaa. Pyhtäästä ei löydy paljonkaan osumia, joten samaa ”risuaitaa” käyttämällä saamme pienen kuntamme maailmankartalle. Hupsistakeikkaa!

Avaa kartta tästä.  Näet ensimmäiset merkinnät maailmalla. Jos omasi puuttuu kartalta, laitathan viestiä. Saatoin hukata muutaman jo minulle lähetetyn kuvan linkin… anteeksi sählinki.

One thought on “Punaiset kivet, Pyhtää

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s