Strukan sulut, Struka

Keväinen päivä vei meidät ulkoilemaan Strukalle. Strukan sulut ovat Suomen ainoat käsikäyttöiset merisulut, joten Pyhtäälläpä saa käyttää sulkulaitteita, joihin ei missään muualla Suomessa törmää.  Suluilla on historian havinan lisäksi tarjolla kaunista luontoa ulkoilmasta nauttiville.

Strukan sulut ovat valmistuneet vuonna 1903. Niiden tehtävänä oli mahdollistaa proomujen kulku mereltä Stockforsin tehtaille ja takaisin. Keihässalmessa odottivat suuremmat alukset merimatkoja varten, jotta tehtaalla valmistettu puuhioke saatiin kulkemaan maailmalle. Nykyään sulkuja käyttävät lähinnä veneilijät ja kanooteilla Kymijokea kulkevat. Jokea pitkin pääsee veneillä ainakin Kirkonkylään saakka ja siitä vielä hieman ylemmäs aina Stockforsin vesivoimalalle asti. Reitti on todella kaunis ja siitä olemme kirjoittaneet aiemmin täällä.

Strukan sulkuportit kunnostettiin kokonaan vuosina 2017-2018. Niiden käyttöön löytyy opasteet sulkujen parkkipaikalta.

Strukan sulkujen ympäristössä on kaunista maalaismaisemaa sekä lehtomaista metsää. Polkuja risteilee joenrannalla ja pienen metsän läpi kulkien pääsee hiekkatielle ja sitä pitkin vaikkapa hieman pidemmänkin lenkin Kirkonkylään saakka. Strukalta löytyy myös nosto- ja laskupaikka kanootilla kulkeville.

Pieni lehto joenuomien välissä on kaunis, täysin luonnontilassa  ja näin keväällä täynnä valkovuokkoja ja heleää linnunlaulua. Sinne sammaleisen kiven päälle saattaa unohtua pitkäksikin aikaa unelmoimaan tai sitten voi vaikka nauttia luonnon tarjoamasta ihan ilmaisesta kuntosalista. Uoman ylittäessään voi käydä vanhassa istutetussa kuusimetsässä, jonka tunnelma onkin aivan toisenlainen, mutta omalla tavallaan kaunis sekin.

Kun löysimme metsän, vuosia sitten, kävimme kuvaamassa siellä muutamia hupsuttelupostikortteja. Tunnelma on edelleen sama, ehkä kaatuneita puita on vieläkin enemmän. Tikat ja palokärjet ainakin nakuttavat niitä ahkerasti.

Kaikkia luonnossa liikkujia varten olisi vielä mukavaa jos jokainen kulkija vaivautuisi siivoamaan jälkensä. Eväspusseja, kaljatölkkejä ja mm. kalastustarvikkeiden pakkauksia löytää alueelta ikävän paljon. Wc ja roskapönttö löytyvät kyllä parkkipaikalta.

Vielä yksi erikoisuus joka löytyy Strukan vesistä. Sulun molemmin puolin asustaa nimittäin kärkiemokotilo. Tämä isokokoinen vesikotilo näkyy rantakivikoissa runsaslukuisena ja sen esiintymän olemmekin ilmoittaneet tuonne linkistä löytyvälle nilviäistyöryhmälle. Löysitkö sinäkin?

– Saara

Strukan suluille Google maps opastaa tästä linkistä. Aivan sulkujen vieressä on hyvin tilaa autoille, ja tähän asti emme ole jääneet kertaakaan ilman autopaikkaa.

Saaran mainitsema lehtometsän reitti näkyy alla olevassa kuvassa. Polku kääntyy suluilta päin tullessa oikealle ennen kapeaa puusiltaa. Polku saattaa välillä metsikössä kadota ja muuttaa muotoaan, mutta seuraamalla jokeen laskevia pelto-ojia pääsee varmasti takaisin (kuvassa piirretty vain yksi oja, vaikka metsässä risteilee useampia).

kartta-strukan-sulut_750x

Paikalliset kertovat, että suosittu lenkkeilyreitti kulkee Strukan sulkujen ja rautasillan kautta. Piirsimme myös tämän reitin kartalle. Vanha rautasilta (tuo ylempi ylityspaikka) on kauhistuttavan ihana.

kartta-strukan-sulut_lenkki_825x

Strukan sulkujen yläjuoksun puolella näkyy vedessä vanhoja puisia laiturin tukipaaluja (kuvassa vihreällä). Jokivarressa kulkee myös kaunis metsäpolku, joka kääntyy takaisin Strukantielle (kuvassa pinkillä).

strukan-sulut-kymijoen-reuna.png

Tässä vielä Jouni Salaman kuvaamaa materiaalia Strukalta ilmasta käsin.

Hyviä reissuja!

– Janne

One thought on “Strukan sulut, Struka

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s